Majoritatea oamenilor cred ca ar trebui sa existe un teren mare pentru a putea cultiva pomi fructiferi. Din fericire exista si pomi fructiferi pitici care nu au nevoie de mult spatiu pentru a da roade.

Inaltimea unui pom fructifer in ghiveci nu depaseste, in general, 1,50m si ar trebui sa aiba radacini mici. Va da fructe frumoase daca este plasat intr-un loc insorit la adapost de vant.

Iata cateva soiuri de pomi fructiferi care pot creste intr-un ghiveci:
  • citrice: portocal, lamai, mandarin. Trebuie acordata o ingrijire adecvata – acesti copaci sunt foarte fragili. Nu le place frigul si se tem de inghet. Prin urmare, va fi necesar sa fie adusi intr-un loc protejat iarna.
  • pomi fructiferi pitici: caisi, migdal, cires, piersic, par, mar. Se gasesc tot mai mult in supermarketuri sau in centre de gradina. Acesti copaci dau roade la fel de mari ca si copacii traditionali.
  • arbusti de fructe de padure: zmeura, coacazul, dudul sunt arbusti foarte la moda, care ocupa putin spatiu si sunt productivi.
Intretinerea pomilor fructiferi in ghiveci

Singura cerinta a acestor pomi fructiferi mici este nevoia lor mare de apa. Este imperativ sa se ude in mod regulat, dupa cele mai fierbinti ore. Daca proprietarul este plecat cateva zile, poate investi intr-un dispozitiv de irigare prin picurare care sa furnizeze apa necesara.

Este o idee buna sa se adauge un amestec de ingrasaminte, sol de ghiveci si compost inainte de inflorire. De asemenea, se poate aseza un strat de pietris sau bile de lut in partea inferioara a ghiveciului. Replantarea arbustilor intr-un recipient mai mare la fiecare 2 ani este recomandata, astfel incat radacinile sa-si gaseasca locul.

De asemenea, este important sa se taie copacii la sfarsitul verii. Pentru a nu taia prea mult sau prea putin, cel mai bine este sa se solicite sfatul unui specialist in gradinarit. Daca productia este abundenta, se pot indeparta fructele in exces pentru a nu rupe ramurile. Se pot face gemuri de casa sau prajituri cu fructe, pentru a incanta toata familia si prietenii.