Povestea fetitei pierdute de Elena Ferrante

Aceasta a patra parte si ultima care spune povestea complexa si emotionanta a celor doua prietene, Lila si Elena, doua tinere provenite dintr-un cartier defavorizat din Napoli, debuteaza la sfarsitul anilor 50.

Suntem in anul 1976 si Elena isi insoteste amantul, pe Nino, cinci zile la Montepellier, la o conferinta, cu riscul sa isi puna intreaga existenta in pericol. Nu mai stie cum sa se imparta intre viata amoroasa, viata profesionala si sa aiba grija de cele doua fiice ale sale. Elena, care revenit de o perioada sa locuiasca in Napoli sufera din cauza indiferentei prietenei sale Lila.

Una este bruneta, cealalta blonda, una este amabila, celalta perfida, una este calma, celalta nervoasa, opuse si complementare totodata. Lila este dornica sa se impace cu Elena, sa faca din nou parte din viata sa dar acest lucru pare imposibil, nu mai exercita nicio autoritate asupra sa. Lila este cea care face si desface, este dotata cu o irezistibila forta de atractie, nimeni si nimic nu ii poate sta in cale. La fel ca si restul povestilor, aceasta poveste este plina de evenimente. O multime de intrigi cu o putere de atractie irezistibila. Povestea fetitei pierdute vorbeste despre maturitate si imbatranire, imbatranirea orasului Napoli care pare sa se degradeze pe zi ce trece in viziunea personajelor, imbatranirea unei lumi in care cele doua femei au crescut si care se dizolva si mai ales povestea schimbarii iremediabile a corpului uman odata cu imbatranitul.

Elena Ferrante da si de aceasta data dovada de un talent in a te captiva si absorbi in paginile cartii astfel incat cititorii au impresia, de cele mai multe ori, ca iau parte la actiune. Personajele nu sunt doar bune sau doar rele, fiecare din ele are umbrele si luminile sale, calitatile si defectele sale. Pana si personajele negative au partile lor pozitive. Acest roman este scris tot la persoana 1, din perspectiva Elenei care prezinta faptele exact asa cum sunt, cu acuratate si sinceritate, nu incearca nicio clipa sa se puna inr-o lumina favorabila.

Intorsaturi de situatii, destine frante si intr-un final speranta ca vom afla ce s-a intamplat cu fetita pierduta.