Vinul, cafeaua sau muzica clasica sunt elemente definitorii si caracteristice ale minunatului oras. Viena are, fara doar si poate, un farmec aparte reusind sa ii incante pe vizitatori nu doar cu partea culinara, ci si cu obiectivele turistice impresionante.

Sunt insa multi turisti care vin in capitala Austriei strict pentru pogdoriile intinse, experienta fiind una cu adevarat spectaculoasa.

Intinderi nesfarsite de vita de vita si arome imbietoare de vin

Vara podgoriile, care se intind de la marginea padurilor Vienei pana la malul Dunarii, prind din nou viata. Viena este singura capitala cu o semnificativa zona viticola la marginea orasului – de fapt, are peste 1.700 de acri acoperiti cu podgorii.

Exista peste 190 de vinificatori, in principal pe dealurile Nussberg, Kahlenberg si Bisamberg din jurul Vienei. Chiar si Palatul Schönbrunn, una dintre icoanele orasului, are propriile podgorii.

Traditia vinului din Viena este foarte veche si este legata numele imparatului habsburgic Iosif al II-lea. In anul 1784, acesta a dat un edict special prin care acorda viticultorilor dreptul de a-si vinde propriile vinuri – si astfel s-a nascut indragita traditie locala Heurige. In timp ce Germania poate avea gradinile sale de bere, Viena are gradinile ei de vinuri si taverne.

Binecunoscutele Heurige sunt taverne unde vinificatorii isi servesc propriul vin, precum si mancarurile traditionale preparate in casa. Exista insa si locuri in aer liber in gradini sau curti, unde turistii se pot relaxa la un pahar de vin si preparate savuroase, cum ar fi painea neagra cu Liptaurer (branza picanta) sau alte produse tartinabile cremoase, cartofi, castraveti sau salate de morcovi, varza murata si multe ale tipuri de fripturi.

Heurige sunt deschise doar atunci cand au vin de oferit. Când vinificatorii atarna un manunchi de crengi de conifere deasupra usii lor si folosesc cuvantul, Ausg’steckt, inseamna ca Heurige este deschis.

Una dintre principalele atractii turistice este drumetia prin podgorii care apoi se incheie la un Heurige local. In fiecare toamna exista chiar si o zi oficiala de drumetie a vinului din Viena, unde iubitorii de vin pot merge pe unul dintre cele trei trasee stabilite prin podgorii. Pe parcurs, viticultorii ofera degustari din pivnitele si bucatariile lor