Utilizatorii de computere sau de laptopuri sunt familiarizati cu acesti termeni, care nu mai prezinta o noutate pentru ei. De asemenea, cei care doresc sa isi cumpere un laptop sau un calculator nou au doua optiuni atunci cand este atins subiectul unitate de stocare interna: fie disc dur sau HDD, fie unitate de stocare cu memorie NAND sau SSD. Fiecare dintre aceste optiuni are atat avantaje, cat si dezavantaje.

Scurt istoric al HDD si SSD

Fiind prezent pe piata de foarte multi ani, batranul HDD nu are nevoie de prezentari speciale in fata utilizatorilor. Acesta a devenit optiunea standard preferata de stocare inca de la sfarsitul anilor 1980 si este inca o optiune viabila pentru stocarea cantitatilor mari de date. Fiindca a aparut la inceputul anilor 1990, SSD-ul a avut nevoie de o perioada mai lunga, de peste un deceniu, pentru a deveni un produs viabil din punct de vedere comercial. SSD-ul este cu certitudine varianta castigatoare in ceea ce priveste stocarea interna, dar vechiul HDD este inca util in anumite circumstante.

Principalele diferente intre unitatile de stocare HDD si SSD

Unitatile de stocare SSD folosesc numai memorii flash, fara componente in miscare, ceea ce determina o rezistenta crescuta la socuri si la variatii de temperatura. Aceste unitati sunt sensibile la campuri magnetice puternice si la temperaturi extreme, insa au o anduranta mult mai mare.

Pe de alta parte, HDD-urile folosesc discuri, motoare, capete de citire si de scriere aflate mereu in miscare, fiind astfel foarte susceptibile la socuri. Modelele HDD moderne folosesc sisteme de protectie care blocheaza capetele in cazul socurilor, dar aceste probleme nu pot sa dispara in totalitate.

In timp ce HDD-urile pot fi scrise si citite de un numar infinit de ori, SSD-urile au un numar de scrieri limitat, dupa care datele nu mai sunt stocate in mod corect. In alta ordine de idei, in ceea ce priveste performantele acestor unitati, un HDD modern este limitat cand vine vorba despre viteza, interfata de conectare si despre capacitatile tehnologiei folosite, de aceea varianta SSD este cea mai buna.