Miopia: cand si de ce apare?

Ochii sunt organe foarte importante in ceea ce priveste o viata sanatoasa, lipsita de griji. Din pacate insa, vederea poate sa fie la un moment dat afectata, din diferite motive, iar miopia este una dintre bolile cu care atat adultii, cat si copiii se pot confrunta. Este vorba despre o conditie fizica foarte cunoscuta la nivel mondial, care poate fi insa tratata, mai ales daca este depistata la timp. Cei interesati de acest subiect pot afla informatii importante despre miopie citind randurile urmatoare.

Ce este miopia?

Miopia reprezinta o afectiune care se manifesta prin refractia ochiului si care presupune dificultati in a distinge usor obiectele care se afla la distanta. In acelasi timp, adultii si copiii pot vedea foarte bine lucrurile care sunt pozitionate aproape de ei. Important de stiut este ca in general, globul ocular al pacientilor miopi este mult mai lung decat in mod normal, ceea ce inseamna ca razele de lumina paralele, care vin de la obiectele din departare se focalizeaza inaintea retinei, iar ochii au nevoie de lentil adjuvante, care sa ii ajute sa obtina din nou o imagine clara in permanenta.

Cauze care pot conduce la aparitia miopiei

Potrivit medicilor oftalmologi, pot exista foarte multe cauze care sa conduca la aparitia miopiei. Una dintre cele mai importante cauze este cea genetica. Practic, parintii care sunt deja miopi au sanse de 85% sa aiba copiii care sa se sufere de aceeasi boala, pentru ca ea se transmite genetic. In acelasi timp, exista si o serie de boli care sunt associate cu miopia si care trebuie sa le fie cunoscute pacientilor. Printre ele se numara bolile de colagen, retinopatia de prematuritate, afectiunile metabolice congenitale, dar si afectiunile genetice.

Tipologie

In functie de dioptriile pe care le au pacientii, se pot delimita mai multe tipuri de miopii. De exemplu, adultii si copiii care au pana la 3 dioptrii au miopie mica, cei care au dioptrii intre 3 si 6 au miopie medie, iar cand pacientii au peste 6 dioptrii, inseamna ca se confunta cu o miopie mare.

Cat despre tratament, numai doctorii oftalmologi se pot pronunta, dupa analize si teste amanuntite. Cel mai probabil, pacientii vor fi nevoiti sa poarte fie ochelari, fie lentile de contact, care sa ii ajute sa isi imbunatateasca starea de sanatate.