Cariile dentare – o afectiune seroasa a dintilor care trebuie tratata in mod corespunzator

Se spune ca nu exista om pe lume fara ca, macar o data in viata sa nu fi avut o carie. Indiferent de cat de riguroasa este igiena dentara, de cat de sanatoasa este alimentatia, de at de multa grija au pacientii de dintii lor, cariile dentare se formeaza. Din pacate, acestea nu provoaca numai un miros neplacut al respiratiei si un aspect neplacut al dintilor, ci se poate ajunge chiar la pierderea dintilor. Calea catre o dantura sanatoasa o reprezinta vizitele la medicul de specialitate, la medicul stomatolog, pentru ca intarzierea tratarii cariilor are riscuri mari.

Ce sunt cariile, cum se dezvolta, ce consecinte au?

Cariile dentare sunt descrise in medicina de specialitate ca fiind cavitati care apar la suprafata dintilor si care sunt produse in general de bacterii ce produc acizi si scot calciul din smalt. Cariile pot fi un semn al unei igiene orale necorespunzatoare. Cum se manifesta aparitia cariilor? In primul rand, caria poate aparea ca o simpla pata alba sau ca un punct maroniu, ori ca o dunga pe suprafata dintelui sau in spatiul interdentar. Apoi, lasata netratata, caria devine o mica gaura maronie, vizibila pe dinte, sau pe masea si care da dureri groaznice la rece, cald, acru, la consumul alimentelor dulci, etc. Urmatoarea etapa este colorarea in maroniu a intregii coroane dentare, produsa de moartea nervului si de umflarea obrazului si a ganglionilor in cele mai grave cazuri.

In cele din urma, coroana este distrusa iar singura sansa este aceea de a salva radacina, de a face un pivot, apoi o coroana artificiala. Daca nu se mai poate salva nimic din radacina, atunci dintele sau maseaua este pierdut/a si inlocuit/a cu un implant sau cu o punte dentara ce presupune sacrificarea nervilor dintilor adiacenti sanatosi. Unele carii in stadii incipiente pot fi tratate in urma unei singure vizite la medicul dentist, cu un cost mult mai mic decat in cazul in care pacientul asteapta pana ce caria avanseaza suficient de mult incat sa distruga (aproape) complet dintele.