Zona zoster este o infectie virala care rezulta din virusul varicelo-zoster (VZV), acelasi virus care provoaca varicela. De obicei, aceasta boala afecteaza un singur ganglion nervos senzorial. Oricine a avut varicela poate dezvolta ulterior zona zoster.

Care sunt cauzele aparitiei zonei zoster?

Imunitatea scazuta este principala cauza a aparitiei acestei afectiuni. De asemenea, stresul ramane un factor important in declansarea ei. Asadar, zona zoster poate aparea si in timpul unei perioade stresante din viata unui adult.

Cu toate acestea, o persoana poate dezvolta zona zoster doar daca a avut varicela sau o expunere la virusul care o provoaca. Insa, de multe ori acest virus poate sta latent ani de zile. Majoritatea adultilor cu virusul latent nu dezvolta niciodata zona zoster, dar la unele persoane, virusul se reactiveaza de mai multe ori.

Unde se localizeaza zona zoster?

Zona zoster este cel mai frecvent intalnita dupa varsta de 50 de ani, dar poate aparea si mai devreme, daca persoana a avut anterior varicela. Ea afecteaza de obicei o parte a corpului. Aceasta este cel mai adesea talia, pieptul, abdomenul sau spatele. Afectiunile pot aparea si pe fata, in ochi, gura si urechi.

Daca eruptia afecteaza fata, simptomele apar de obicei doar pe o parte, precum in jurul unui ochi si a fruntii. De asemenea, zona zoster poate afecta si unele organe interne. Virusul afecteaza cu precadere un singur ganglion nervos senzorial in apropierea maduvei spinarii, numit ganglion radicular dorsal.

Acesta este motivul pentru care simptomele apar in anumite zone ale corpului. Durerea rezulta din implicarea nervilor si nu din cauza eruptiei.

Simptome frecvente

Exista oameni care au dureri, dar nu au eruptii cutanate. Altii pot avea o eruptie cu durere care poate fi insotita si de alte simptome, precum: febra, frisoane sau dureri de cap.

Simptomele pot varia in functie de zona in care apar pe corp. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale zonei zoster includ:

  • o durere constanta ca o arsura care vine si pleaca;
  • o eruptie cutanata care seamana cu o varicela, dar afecteaza doar anumite zone.

Afectiunea dureaza de obicei in jur de 2-4 saptamani. Ea va ramane contagioasa pana la disparitia eruptiei.