Pielea unui nou-nascut nu trebuie neglijata. Este la fel de delicata precum sistemul imunitar al nou-nascutului. Parfumuri, detergenti, vopsele etc. intra usor in contact cu pielea bebelusului si pot duce la roseata, iritatie, uscaciune si eruptii cutanate.

Exista cateva reguli importante pe care viitoarea mama trebuie sa le urmeze pentru ca bebelusul sa aiba o piele sanatoasa, neteda, fina, delicata si anume:

  • Nu este necesar sa se faca baie nou-nascutului in fiecare zi
  • Baile prea frecvente (de peste 3 ori pe saptamana) in primul an al copilului duc cu usurinta la indepartarea filmului lipidic protector care acopera pielea si actioneaza ca o bariera. Astfel, pielea devine vulnerabila la potentialii alergeni din jur.

Cu exceptia zonei din jurul gurii si sub scutec, bebelusii nu se murdaresc. In prima luna, este chiar suficient sa se curete pielea bebelusului cu un burete umed si bland de 2-3 ori pe saptamana. Gura si fesele trebuie curatate zilnic cu apa sau lotiuni micelare special concepute pentru aceste zone.

Nu trebuie folosite niciodata servetele umede. Indiferent de descrierile de pe ambalaj cu privire la cat de blande sunt, in mod sigur contin unul dintre alergenii de top din ultimii ani, si anume – cato.

Mare atentie la produsele cosmetice pentru bebelusi

Sistemul imunitar al nou-nascutilor este imatur. Daca exista antecedente familiale cu probleme ale pielii, alergii sau astm, acest lucru ar trebui sa sporeasca atentia asupra a tot ceea ce atinge pielea copilului.

Spalarea hainelor noi inainte de a imbraca bebelusul

Trebuie folositi detergenti speciali pentru copii fara coloranti si fara parfum. Hainele si asternutul bebelusului se vor spala separat de hainele adultilor. Se vor alege tesaturi moi, precum si fara etichete sau margini care ranesc pielea delicata.

O problema foarte frecventa in aceasta perioada este iritarea feselor si a organelor genitale. Toata lumea stie ca principalii factori care contribuie la aceasta sunt frecarea, umiditatea crescuta, supraincalzirea si iritarea pielii din cauza fecalelor si a amoniacului din urina.

Pentru a face acest lucru, scutecele trebuie schimbate des, imediat ce se murdaresc, iar pielea se curata cu apa, indepartand bine resturile de crema, urina si fecale. Daca eruptia cutanata nu incepe sa dispara in decurs de 2-3 zile, se recomanda consultul unui dermatolog sau pediatru.