Prima si cea mai importanta lectura din viata omului este basmul. Basmul este citit de catre parinti copiilor si este amplasat in lista de carti recomandate in timpul scolii. Ulterior, la adolescenta, unii tineri pot reveni asupra basmului si il pot reciti cu placere, urmand ca la maturitate, atunci cand au la randul lor copii, sa le citeasca acestora basmele recomandate in paginile Blog.PrintreCarti.ro.
Ce este basmul si de ce se numara printre primele carti recomandate pentru a fi citite copiilor?
Basmul reprezinta un instrument important la indemana parintilor si educatorilor care ajuta la consolidarea legaturii afective dintre acestia, la stimularea dragostei pentru lectura si a capacitatii si curiozitatii intelectuale a celor mai mici dintre viitorii cititori.
Concret, personajele din basme sunt cele cu care micutii se vor identifica si vor dori sa fie la fel ca si ele in viata. Prin intermediul basmelor, copiii vor descoperi mai bine lumea care ii inconjoara, se pot pune in diferite situatii care se afla dincolo de contextul familial si vor putea sa distinga, atunci cand vor mai creste, carti bune de citit de cartile mai putin interesante.
Tipuri de basme si cele mai apreciate povesti
In literatura romana si universala exista doua tipuri de basme: basmul cult si popular. Basmele sunt de tip nuvelistic, animalier sau fantastic.
Carti recomandate | Carti bune de citit | Blog.PrintreCarti.ro
Basmele cele mai indragite de copiii romani, dar si de copiii din intreaga lume sunt: Povestea lui Harap Alb (Ion Creanga), Alba ca Zapada (Fratii Grimm), Fat frumos din Lacrima (Mihai Eminescu), Craiasa Zapezilor (Hans Christian Andersen), Hansel si Gretel (Fratii Grimm).
Impactul basmelor populare asupra psihicului si personalitatii copiilor
Basmele sunt primele carti pentru copii recomandate de catre specialisti, cu un impact mare asupra acestora. indiferent de tipul basmului (cult sau popular), acesta ii va influenta pe copii din punct de vedere psihilogic, le va oferi informatii cu aplicabilitate in viata cotidiana, ii vor ajuta sa acumuleze diferite deprinderi de comportament si de a-si forma capacitatea de a gandi moral.
In plus, basmele le va usura copiilor capacitatea de a comunica, ii va scapa de sentimentele de inferioritate si le va alunga teama si anxietatea.