Este posibil ca o femeie sa ramana insarcinata dupa ovulatie. Cand o persoana intretine relatii sexuale in decurs de 12-24 de ore dupa eliberarea unui ovul matur, exista sanse mari de a concepe.

Ovulatia apare atunci cand unul dintre ovare elibereaza un ovul matur. Acesta este momentul in care corpul este pregatit sa primeasca sperma pentru fertilizare. Daca nu are loc fertilizarea, ovulul se dezintegreaza in mucoasa uterina.

Ovulatia dureaza de la 12 la 24 de ore. Dupa ce ovarul elibereaza un ovul, acesta supravietuieste aproximativ 24 de ore inainte de moarte, cu exceptia cazului in care sperma il fertilizeaza.

Daca o persoana are relatii sexuale cu zile inainte sau in timpul perioadei de ovulatie, exista sanse mari de a concepe. Acest lucru se datoreaza faptului ca sperma poate supravietui pana la 5 zile in colul uterin. Prin urmare, este important sa se inteleaga fereastra fertila.

Ce este perioada fertila? Cum se calculeaza?

Perioada fertila este perioada de timp in care este posibil ca o femeie sa ramana gravida. Aceasta este ziua ovulatiei, plus cantitatea de timp pe care sperma o poate trai in interiorul colului uterin inainte ca aceasta sa fertilizeze oul.

Potrivit specialistilor o persoana poate ramane insarcinata daca face sex cu 5 zile inainte pana la 1 zi dupa ovulatie. In functie de ciclul menstrual, perioada fertila poate varia de la o persoana la alta.

Pentru a calcula perioada de fertilitate, o persoana ar trebui sa noteze prima zi a menstrei si perioada urmatoare a menstrei. Acest interval de timp este ciclul menstrual. In medie, majoritatea persoanelor care menstrueaza au un ciclu de 28 de zile.

O persoana cu un ciclu de 28 de zile, de exemplu, va avea perioada fertila cu 5 zile inainte de data ovulatiei. Probabil ca ovulatia va fi in ziua a 14-a (prima zi a ciclului se numara din prima zi de sangerare), ceea ce inseamna ca perioada fertila se intinde intre ziua a 9-a si pana in ziua a 14-a.

Daca este un ciclu mai scurt de 28 de zile, perioada fertila va incepe inainte de ziua a 9-a a ciclului. De exemplu, in cazul unui ciclu de 24 de zile ovulatia va fi probabil in ziua a 10-a a ciclului menstrual, iar perioada fertila va incepe din ziua a 5 a pana in ziua a 10 a.