Pentru ca tehnicile de disciplina sa fie eficiente acestea trebuie sa corespunda nevoilor de dezvoltare ale copilului.

Tipuri tehnici disciplinare

  • Diferentiati clar comportamentul bun de cel rau

Desi poate fi dificil ca un parinte sa faca fata copilului care „se opune la toate” si care comunica numai prin furie, intelegerea faptului ca acest comportament al copilului este normal pentru varsta lui va facilita aplicarea unei strategii de disciplina adecvate.

  • Identificati ce declanseaza un comportament inadecvat la copil

Este intotdeauna mai usor ca un parinte sa se ocupe de comportamentul copilului daca stie ce il declanseaza.  Observarea comportamentului sau mai atent il poate ajuta sa inteleaga de ce se comporta intr-un anumit mod. De mentionat ca factori precum foamea, oboseala sau chiar lipsa de rutina pot influenta acest lucru.

  • Elaborati un set de instrumente de disciplina eficient

Cele mai eficiente strategii de disciplina sunt cele care se potrivesc copilului, familiei si personalitatii parintelui. Exista diferite strategii pozitive, insa trebuie alese cele care se potrivesc cel mai bine situatiei familiei. De asemenea, identificarea resurselor de care parintele are nevoie pentru a stabili o strategie disciplinara eficienta pentru familia sa.

  • Nu reactionati excesiv la comportamentele gresite

Unii parinti au obiceiul de a pedepsi copilul cu aceeasi intensitate si pentru o greseala minora pentru a castiga atentia si obedienta copilului. Insa ei ar trebui sa-si pastreze tonul aspru si pedepsele pentru actiunile periculoase pe care copilul le face.

  • Invata sa apesi „butonul de pauza” inainte de a reactiona la comportamentul copilului

Este mai probabil ca un parinte sa reactioneze in mod necorespunzator la comportamentul copilului daca ii raspunde „la cald”. A face un pas inapoi il poate ajuta sa evite strategiile de disciplina daunatoare si sa aleaga un moment mai adecvat.

Nu pedepsiti copilul pentru a-l face de rusine

Pedeapsa nu trebuie sa fie rusinoasa, degradanta, umilitoare pentru copil. Aceasta este menita sa invete copilul ca un comportament urat nu este o buna decizie.

Copilul nu trebuie pedepsit in fata altor copii. Discutia trebuie sa aiba loc acasa, cu explicatiile necesare.