Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie cronica, ce afecteaza colonul si apare in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar. Aceasta boala are perioade recidivante simptomatice care alterneaza cu perioade fara manifestari. De regula, colita ulcerativa afecteaza calitatea vietii pacientului, declanseaza depresia si anxietatea, iar complicatiile acestei boli pot pune in pericol viata pacientului. De-a lungul vietii, boala are o evolutie nefavorabila daca nu este tinuta sub control prin tratament, ducand chiar la complicatii severe sau la invaliditate.
Colita ulcerativa – Principalele simptome ale colitei ulcerative
Aceasta afectiune se poate manifesta in mod diferit de la un pacient la altul, in functie de portiunea de colon afectata si de severitatea bolii. Pacientii simt durere si disconfort abdominal, pot avea diaree persistenta si recurenta, pot observa prezenta mucusului in scaun, dar si o scadere semnificativa in greutate.
La multi pacienti se instaleaza oboseala, inapetenta, incontinenta fecala, unii se confrunta cu febra si anemie, dar si cu complicatii in afara tractului digestiv, precum dureri articulare, iritatii cutanate si boli hepatice.
In functie de severitatea bolii, pacientii pot avea 4 pana la 10 scaune moi pe zi, cu sange, cu slabiciune in zona abdominala si alte complicatii grave. In unele cazuri, colita cauzeaza inflamatia altor zone din organism, declansand alte simptome: de la probleme de vedere, iritatii si dureri articulare pana la hemoragii, deshidratare severa si osteoporoza.
Pacientii care observa modificari semnificative ale tranzitului intestinal trebuie sa se prezinte la medic deoarece un diagnostic timpuriu al acestei boli poate preveni complicatiile si poate reduce riscurile. Afectiunea este usor de diagnosticat, prin controlul la medicul specialist, prin radiografie abdominala, clisma baritata, tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara si culturi si analize ale scaunului.
In functie de simptome, medicul specialist poate stabili un anumit tratament pentru pacientii care sufera de colita ulcerativa. Cu cat este diagnosticata mai din timp, cu atat speranta de viata a pacientului este mai mare. Principalele tipuri de colita sunt: proctita ulcerativa, colita distala si colita extensiva, in functie de simptome si de zona afectata.