In timpul exploatarii si intretinerii masinii, multi proprietari, de regula, nu se gandesc la reparatiile minore si la intretinerea masinii lor. Ca urmare, pot aparea unele probleme grave la motor care insa pot fi usor de evitat.

Fiecare dintre aceste probleme poate fi detectata la timp si rezolvata in consecinta. Din nefericire, multi soferi pur si simplu ignora semnele.

La un moment dat insa, procesul este deja ireversibil si acest lucru afecteaza grav buzunarul proprietarului vehiculului. Care sunt cele mai simple dar si cele mai periculoase greseli care pot duce la reparatii costisitoare?

  • Injectoare infundate

Injectoarele de combustibil infundate sunt una dintre cele mai frecvente probleme la masini – o problema care este ignorata de proprietarii acestora. In timp, sistemul de combustibil al absolut tuturor motoarelor se infunda cu murdarie, chiar daca soferul alimenteaza in mod regulat cu benzina de inalta calitate.

In cazul in care injectoarele nu sunt curatate, acestea nu pulverizeaza combustibil, ci il varsa, ceea ce duce la cresterea consumului de combustibil si la aparitia unei „ciocniri” caracteristice. Aceasta detonare poate ucide rapid motorul.

  • Erori de service

Probleme grave pot aparea si dupa erori de service. De exemplu, daca filtrul de aer nu este bine montat in carcasa sau marginea acestuia este rupta – acest lucru permite patrunderea particulelor de murdarie si nisip in motor.

Si pentru ca nisipul este un abraziv excelent, incepe sa zgarie peretii cilindrilor, ceea ce duce la revizia nedorita a motorului.

  • Filtru interior montat incorect

Aproximativ la fel se intampla si cu filtrul de habitaclu. Daca nu este instalat corespunzator, praful si murdaria se vor acumula pe evaporatorul aparatului de aer conditionat. In timp, acest lucru va duce la aparitia bacteriilor pe suprafata sa.

Acest lucru nu dauneaza motorului, dar afecteaza negativ soferul si pasagerii. Un astfel de aer, care intra in cabina, va provoca un miros neplacut, dar poate fi si cauza unor reactii alergice in masina.

  • Supapa EGR infundata

Pot aparea probleme serioase si in cazul supapei EGR infundate cu depuneri de carbon. Ca urmare, aceasta supapa se „lipeste” periodic si motorul incepe sa functioneze nesigur la relanti sau chiar se opreste. Acest lucru poate duce la un accident, mai ales daca la volan se afla un sofer incepator.