Exista multe convingeri gresite atunci cand vine vorba de consumul de alcool in timpul sarcinii. Se spune ca bautul in cantitati mici sau in primele etape ale sarcinii nu are niciun efect. Nu este adevarat, consumul de alcool in timpul sarcinii prezinta riscuri grave.
Consumul de alcool in timpul sarcinii poate provoca o serie de boli cunoscute sub denumirea de tulburari ale spectrului alcoolului fetal. Acestea sunt principalele cauze non-genetice ale defectelor congenitale si ale intarzierilor de dezvoltare la copii.
rin urmare, este evident ca un consum de alcool in timpul sarcinii poate duce la deficite grave, atat la nastere, cat si in timpul dezvoltarii copilului. Aceste probleme de sanatate dureaza o viata si au consecinte imprevizibile.
Consumul de alcool este periculos, deoarece trece de la mama la copil prin cordonul ombilical. Acest lucru duce la consecinte variind de la avort spontan si moarte fetala la dizabilitati si anomalii, cum ar fi:
- Diametrul capului mai mic decat in mod normal;
- Inaltimea copilului mai mica decat in mod normal;
- Anomalii usoare;
- Greutate mica la nastere;
- Probleme de hiperactivitate;
- Probleme de coordonare, memorie, concentrare, rationament si discernamant;
- Dificultati de invatare;
- Intarzieri ale limbajului;
- Coeficient intelectual scazut;
- Probleme de vedere si auz;
- Probleme de sanatate cu inima, rinichii si oasele.
Sindromul alcoolului fetal
Sindromul alcoolului fetal este o tulburare prezentata de copiii mamelor care au consumat alcool in timpul sarcinii. Acest lucru duce la leziuni ale creierului si probleme de dezvoltare. Mai rau, daunele cauzate de acest sindrom sunt ireversibile.
Severitatea simptomelor sindromului alcoolului fetal variaza de la caz la caz. De exemplu, exista malformatii fizice, probleme cognitive si dificultati psihosociale. Copiii diagnosticati cu sindromul devreme au un prognostic mai bun decat altii.
Se credea anterior ca o mama care a consumat alcool in timpul sarcinii ar putea naste un copil numai cu deformari fizice. Acum se stie ca efectele cognitive si psihosociale pot fi si ele devastatoare. Cu toate acestea, este adevarat ca aceste efecte nu sunt la fel de evidente ca malformatiile fizice.