Folosirea varului intr-o gradina face posibila in special restabilirea echilibrului solurilor excesiv de acide, dar nu numai. Varul, sau mai precis oxidul de calciu este un produs foarte frecvent utilizat de gradinari.

Asadar, varul este un aliat al gradinii. Dupa ce a fost evitat multi ani, acesta revine din nou in gradini. Este apreciat in special pentru proprietatile sale dezinfectante, dar si pentru capacitatea sa de a imbunatati calitatea solului. In plus, este un produs eficient, atat in ​​scop preventiv, cat si curativ, ale carui aplicatii sunt foarte largi.

Exista diferite tipuri de var care se deosebesc prin duritate. Pentru gradina, se foloseste in principal lapte natural de var, ideal pentru intretinerea unei gradini organice.

Numeroasele utilizari ale varului intr-o gradina

Varul poate fi folosit in diferite moduri, deoarece proprietatile sale sunt multiple: antifungic, antiseptic si antibacterian. Ingrijirea gradinii este eficienta in prevenirea si tratarea locurilor umede infestate de mucegai. Se aplica apoi direct pe zonele vizate.

In special, poate fi pus pe gazon pentru a indeparta muschiul sau pentru a elimina buruienile Prin urmare, varul actioneaza ca un insecticid si acest produs este, de asemenea, foarte interesant pentru ingrijirea pomilor fructiferi.

Trunchiurile de copaci sunt adesea vazute vopsite in alb. De fapt, acest var ajuta la protejarea copacului impotriva daunatorilor si insectelor (chiar larvelor), mucegaiurilor, ciupercilor, lichenilor si muschilor.

In cele din urma, varul este capabil sa modifice pH-ul solului, acesta imbunatatind fertilitatea solului. Utilizarea varului intr-o gradina este pur si simplu o necesitate pentru solurile excesiv de acide.

Sfaturi de utilizare

Pentru sol, calcarea ar trebui sa fie distantata la fiecare 2-3 ani, de preferinta toamna, nu mai des. In plus, tratamentul se efectueaza inainte de orice plantare, in absenta modificarii organice (ingrasamant sau gunoi de grajd).

Dozele de var trebuie calculate in functie de natura solului (calcar, nisipos, argilos), dar nu este necesar sa se adauge mai mult de 150 – 200 mg / m². Se recomanda citirea cu atentie a instructiunilor inainte de a aplica produsul.

Si in ceea ce priveste utilizarea, sunt necesare precautii. Varul este coroziv si poate provoca arsuri ale pielii sau probleme respiratorii. Prin urmare, gradinarul trebuie sa se protejeze cu manusi, o masca, ochelari si o salopeta.