Unul din cei mai mari inamici ai sanatatii orale este placa bacteriana, un cumul de microorganisme de pe suprafata dintelui, care ia forma unui biofilm. Placa bacteriana este considerata de medicii de la Plaza Dent, un cabinet de stomatologie din sector 6, principala cauza a aparitiei cariilor, gingivitei si parodontozei.
Placa bacteriana este, pe de alta parte, o componenta naturala si normala a organismului, contribuind la dezvoltarea normala a fiziologiei si a imunitatii organismului.
Placa bateriana supragingivala si subgingivala – diferente si caracteristici
Placa bacteriana se imparte in doua mari categorii:
- cea supragingivala, aflata deasupra jonctiunii dento-gingivale, care poate produce efecte negative asupra tesuturilor gingivale si dentare. In cazul in care pacientii nu isi fac o programare la clinica PlazaDent.ro si nu se ingrijesc de igiena dentara in mod adecvat, se poate produce inflamatia gingiilor si aparitia demineralizarilor dentare care se pot transforma in carii;
- cea subgingivala, care este aflata sub jonctiunea dento-gingivala si are capacitatea de a produce leziuni parodontale, pe langa cele gingivale si dentare, precum si mobilitati si carii dentare.
Factori de risc pentru aparitia placii bacteriene
Aparitia placii bacteriene este influentata de urmatorii factori de risc:
- igiena orala defectuoasa sau absenta;
- restaurarile dentare precum obturatii, lucrari protetice, care se dovedesc a fi foarte retentive si greu de intretinut;
- neregularitati sau jonctiuni ale dintilor care joaca un rol important in retentia resturilor alimentare si la ingreunarea igienei dentare;
- dintii strambi;
-
aplicarea de aparate ortodontice.
Urgente stomatologice in sector 6 | Stomatologie din sector 6 | PlazaDent.ro
Cum influenteaza placa bacteriana dintii si tesuturile?
Acumularea placii bacteriene nu reprezinta un motiv pentru care pacientii se prezinta la un centru de urgente stomatologice in sector 6, ci mai degraba un motiv pentru a-si face o programare la un medic specialist pentru un detartraj. In caz contrar, expunerea prelungita la prezenta placii bacteriene a pacientilor poate determina destructurari si demineralizari dentare prin intermediul cariilor.
De asemenea, placa bacteriana poate avea consecinte extrem de negative daca nu este eliminata la timp, afectand chiar perioada de vindecare dupa inserarea unui implant sau determinand aparitia unor afectiuni precum periimplantita ce poate duce la pierderea implantului.