Cercetarile arata ca invatarea prin joc reprezinta o parte importanta din dezvoltarea copilului. Jocul este crucial pentru dezvoltarea unui copil. Micutii reusesc astfel sa se familiarizeze cu persoanele din jurul lor dar si cu obiectele care se afla in jurul lor, isi exploreaza astfel si isi testeaza propriile limite. In egala masura, jocul le ofera amuzament si distractie.

Jucariile educative

Utilizarea unor jucarii educative ii poate ajuta pe copii sa achizitioneze numeroase competente de care vor avea nevoie de-a lungul vietii. Jucariile educative ii ajuta pe copii sa isi dezvolte competentele in materie de rezolvare a probelemelor si conflictelor. Invata in egala masura sa imparta jucariile cu alti copii, isi dezvolta motricitatea fina si globala. Joaca le hraneste creativitatea si imaginatia. Copiii pot incepe sa beneficieze de jucariile educative incepand cu varsta de 1 an.

Intre 1-2 ani

Inca de la o varsta frageda, jocul sensorial contribuie la stimularea simturilor copilului. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta si isi dezolta coordonarea ochi-mana, familiile pot incepe sa introduca jucarii care favorizeaza interactiunea. Pe masura ce copilul devine mai activ, se pot introduce jucariile de rezolvare a problemelor. Acum este cel mai potrivit moment sa introduci jucarii educative menite sa creeze interes si sa stimuleze creativ copilul. Alege jucarii care ii vor ajuta sa manevreze piese de dimensiuni mai mari si sa potriveasca forme, alege puzzle-uri, spume de modelat, masuta cu activitati sau jocuri de sortare.

Dupa 2 ani

Atunci cand copiii cresc si devin din ce in ce mai activi poti introduce jocuri si jucarii care favorizeaza jocul fizic. Atunci cand ii arati cum functioneaza unele jucarii trebuie sa te asiguri ca micutul tau este in siguranta.

Jucandu-se cu parintii, copiii formeaza o legatura care va rezista pentru totdeauna. Este o modalitate de a-i arata copilului ca este apreciat si iubit si relatia dintre copii si parinti va fi una bazata pe prietenie. In plus, prin intermediul jocului copilul isi descopera pasiuni. Jocul ii ajuta pe cei mici sa relationeze mai bine cu ceilalti, in special daca sunt implicati in activitati de grup.

Toti copiii ar trebui sa aiba activitati interesante impreuna cu parintii lor deoarece acestea le intareste increderea in sine, ii ajuta sa fie flexibili si toleranti in relatii cu altii.