Cancerul pulmonar este un tip de cancer care incepe in plamani. Plamanii sunt doua organe spongioase in piept, care preiau oxigen atunci cand o persoana inhaleaza si elibereaza dioxid de carbon atunci cand expira. Cancerul pulmonar este principala cauza a deceselor, atat in randul barbatilor cat si al femeilor. Persoanele care fumeaza au cel mai mare risc de cancer pulmonar, desi acesta poate aparea si la persoanele care nu au fumat niciodata. Riscul de cancer pulmonar creste odata cu durata de timp si numarul de tigari pe care le-a fumat o persoana. Daca renunta la fumat, chiar si dupa, multi ani, aceasta poate reduce in mod semnificativ sansele de a dezvolta cancer pulmonar.
Simptome la cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar, de obicei, nu provoaca semne si simptome in primele etape. Semnele si simptomele tumorii pulmonare apare de obicei numai atunci cand boala este avansata. Ele pot include: o tuse care nu dispare, uneori poate fi cu sange, raguseala, dureri in piept, pierdere in greutate, dureri osoase si durere de cap. Daca aceste semne exista, este recomandata o vizita imediata la medic. Pentru fumatori, medicul poate recomanda strategii pentru a renunta la fumat, cum ar fi consiliere, medicamente si produse de inlocuire a nicotinei.
Cauze la cancerul pulmonar
Fumatul provoaca majoritatea cancerelor pulmonare – atat la fumatori cat si la persoanele expuse fumului uzual. Dar cancerul pulmonar apare si la persoanele care nu au fumat niciodata si la cei care nu au avut niciodata expunere prelungita la fum. In aceste cazuri, nu poate exista o cauza clara a acestei boli.
Tipuri de cancer pulmonar
Medicii impart cancerul pulmonar in doua tipuri majore bazate pe aparitia celulelor canceroase pulmonare la microscop: cancerul pulmonar cu celule mici, care apare exclusiv la fumatorii grei si este mai putin frecvent decat cel de-al doilea tip si anume, cancerul pulmonar cu celule non-mici.
O serie de factori poate creste riscul aparitiei tumorii pulmonare. Unii pot fi controlati, cum ar fi renuntatul la fumat. Factorii de risc includ: fumatul, expunerea la fum secundar, expunerea la gazul radon sau la azbest, precum si la alte substante cunoscute a fi cancerigene si istoricul familiar in ceea ce priveste aceasta boala.