De cate ori ai fost dezamagita pentru ca prajitura ta nu a iesit atat de pufoasa pe cat ai crezut ca va iesi? De cate ori ati sperat sa obtineti un aluat umflat si plin de bule de aer, care sa va ajute sa il faceti moale si spongios? Din pacate, se intampla foarte des ca rezultatul sa nu fie cel dorit, dar cu putina atentie si cateva trucuri in plus, veti putea face fara dificultate o prajitura moale si delicioasa! Iata cateva sfaturi!

Trucuri pentru o prajitura pufoasa ce tin de ingrediente

In ceea ce priveste ingredientele, primul secret pentru a obtine o prajitura moale ca un nor este inlocuirea unei parti din faina de tip 00 cu aceeasi cantitate de amidon de cartofi.

Desi reteta nu prevede acest lucru, putem face aceasta modificare, deoarece amidonul de cartofi este un praf mult mai usor decat faina si, prin urmare, va ajuta si el la mentinerea aluatului usor. De asemenea, din acelasi motiv, acesta va fi mai usor de amestecat la preparare.

O alta modificare care poate fi facuta, fara a altera prea mult reteta, este cea a partii grase care va fi folosita: de exemplu, putem inlocui untul cu ulei, ceea ce va permite aluatului sa incorporeze o cantitate mai mare de aer, ajutand la procesul de crestere si contribuind la obtinerea unei prajituri foarte moi.

De asemenea, ar fi bine sa adaugam in aluatul nostru o lingurita de bicarbonat de sodiu si o lingurita de sare pentru a ajuta la procesul de crestere.

Daca nu se specifica altfel, toate ingredientele folosite pentru prepararea prajiturii trebuie sa fie la temperatura camerei, incepand cu untul si terminand cu ouale. O temperatura de aproximativ 18-20°, cea pe care o avem de obicei in bucataria noastra, va favoriza de fapt actiunea drojdiei.

Pentru unele preparate, cum ar fi aluaturile de patiserie, untul trebuie neaparat sa fie rece, dar, pentru aluaturile de prajituri, acest lucru nu este necesar, asa ca nu uitati sa il scoateti din frigider in prealabil.