Acneea este o boala a foliculului sebaceu. Acesta este format din glanda sebacee si par. La pubertate, glanda sebacee secreta un sebum in exces si prea dens – acesta se numeste seboree. Acest lucru provoaca comedoane deschise – faimoasele puncte negre – si microciste albe, numite si comedoane inchise.

De asemenea, apar pustule si papule care sunt mici cosuri ferme si netede. Aceasta afectiune, nu este periculoasa, insa poate lasa cicatrici inestetice la nivelul pielii si poate provoca probleme de ordin emotional, mai ales in randul adolescentilor.

Acneea – simptome

Acneea se caracterizeaza prin aparitia seboreei insotita de puncte negre deschise si inchise, papule inflamatorii si pustule. Afecteaza in principal nasul, obrajii si fruntea cu posibile leziuni ale trunchiului si interiorului urechilor.

Exista diferite forme clinice de acnee, dar, in realitate, este aceeasi boala care se manifesta fie sub forma minora sau o forma severa care afecteaza toti foliculii sebacei.

Tipuri de acnee
  • Acnee retentionala – caracterizata prin seboree, comedoane si microciste.
  • Acneea papulopustulara – este cea mai frecventa, se manifesta sub forma de seboree, comedoane, microciste, papule si pustule.
  • Acneea nodulara – este cea mai frecventa acnee grava. Se manifesta sub forma de seboree, comedoane, microciste, papule si pustule. Se extinde la trunchi si provoaca cicatrici. Acestea pot fi groase si depasesc limita leziunii initiale – se numesc cicatrici keloide.
  • Acnee fulminanta – cea mai grava forma de acnee, care afecteaza mai ales barbatii. Prezinta noduli inflamatori cu descarcari foarte numeroase de puroi. Aceste fluxuri pot fi hemoragice si pot progresa spre ulcerele necrotice. Acest tip de acnee este insotit de febra mare (39 – 40 ° C), dureri musculare si articulare. Afecteaza starea generala si determina o crestere a globulelor albe din sange, inflamatia tesutului gras subcutanat (numit eritem noduros), precum si probleme reumatice.
Cauze

Productia excesiva de sebum este cauzata de activitatea excesiva a unui tip de hormon, numit androgen. De asemenea, acneea este consecinta obstructiei foliculului pilos de catre sebum care devine prea dens si este colonizat de bacteriile Propionibacterium Acnes, care creeaza inflamatii.