Necroza dentara reprezinta “moartea” pulpei dentare, un procedeu extrem de dureros care poate cauza durere si disconfort pacientului. Necroza dentara apare in general in urma complicatiilor unei carii, in urma unor fracturi ale dintilor sau in urma unor traume dentare si poate fi un posibil diagnostic pentru pacientii care se plang de o durere de dinti persistenta.

Necroza dentara poate fi diagnosticata in urma unui examen fizic, imagistic, dar si prin sondarea cu ajutorul instrumentelor dentare care colecteaza probe si determina natura traumei.

Simptomele si diagnosticul care se pune in caz de necroza dentara

Necroza dentara este o afectiune care este localizata in pulpa dentara si provoaca iritatie si durere. Necroza distruge celulele pulpei dentare si se raspandeste in zona maxilarului. Unii pacienti dezvolta umflaturi sau abcese in zonele pline cu puroi din interiorul maxilarului care pot provoca durere.

Afectiunea trebuie tratata pentru a opri inflamatia si pentru a preveni progresia. In cazul in care afectiunea este diagnosticata in stadiile incipiente, poate fi tratata pentru a stopa inflamatia si pentru a preveni progresia acesteia.

Tratamentul necrozei dentare include obturarea canalului radicular. Nu este suficienta numai eliminarea necrozei, pentru ca in caz contrar dintele devine instabil si predispus la infectii si la complicatii. Stomatologul nu numai ca elimina necroza, ci si umple dintele cu un material de etansare pentru izolarea de inflamatii si de infectii viitoare.

Pacientii au nevoie de mai multe zile de recuperare in urma acestei proceduri, sa fie atenti la ce mananca si ce beau timp de mai multe saptamani, cat timp se vindeca gura si maxilarul. In cazul in care necroza dentara nu se trateaza, aceasta poate duce la complicatii medicale foarte grave. Una din aceste complicati implica inflamarea tesutului.

Abcesele se pot rupe si pot expune pacientul la un risc mare de infectare profunda si la deteriorarea oaselor la nivelul maxilarului.

Nu in ultimul rand, cei care nu respecta indicatiile medicului specialist si nu trateaza necroza dentara pot sa sufere de endocardita, o afectiune a muschiului cardiac ce va pune viata pacientilor in pericol.

Fara doar si poate, aceasta afectiune poate fi tratata in cadrul unui cabinet medical specializat. De cele mai multe ori, dintii necrotici sunt mult mai inchisi la culoare si foarte durerosi, acest lucru fiind foarte vizibil mai ales in cazul dintilor frontali.