De cele mai multe ori, utilizatorii telefoanelor moderne nu au grija asa cum se cuvine de ele, nu folosesc huse sau folii de protectie pentru ecran, si chiar daca folosesc, scaparea unui smartphone in apa reprezinta o mica tragedie pentru utilizatori. De cele mai multe ori, daca telefonul este sensibil sau sta suficient de mult in apa, acesta poate suferi defectiuni destul de grave, uneori iremediabile. De aceea, este important si timpul in care actioneaza utilizatorii pentru a salva ce se mai poate din smartphone, nu numai deciziile luate.
Primii pasi pentru salvarea unui smartphone in apa
Telefonul cazut in apa, fie ca este apa dulce sau sarata, se poate salva. Cu cat este scos mai repede din apa, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. Daca utilizatorul nu se arata atat de dispus sa scoata telefonul din apa (exemplu cand este scapat in toaleta) sau nu poate actiona mai repede (exemplu cand este scapat in valurile marii), atunci este posibil ca un smartphone in apa lasat foarte mult timp sa nu mai functioneze deloc.
Dupa ce telefonul este scos din apa, acesta trebuie inchis pentru a evita producerea unui scurtcircuit si apoi telefonul se tine in pozitie verticala, inlaturand toate componentele importante ce includ SIM-ul, cartela de memorie, bateria. Telefonul se va sterge ulterior cu o laveta moale sau cu un prosop din bumbac, se vor tampona cu grija pe partile exterioare si se va lasa la uscat. Un aspirator de mana sau de masina se va dovedi extrem de eficient pentru a absorbi si a inlatura apa ce a patruns in partile greu accesbile.
Nu in ultimul rand, cei care scapa telefonul in apa pot apela la un alt truc pentru a elimina complet apa si pentru a-i asigura din nou functionarea acestuia. Telefonul se pune intr-o punga cu fermoar peste care se toarna orez sau pliculete cu silica gel sau gel de silice, si se lasa timp de 72 de ore inainte de a fi repornit. Nu se recomanda folosirea uscatorului de par sau introducerea telefonului in cuptor.