Una din cele mai ingrijoratoare afectiuni pentru gravide este gripa in sarcina. Femeile insarcinate fac parte din grupul de risc, de aceea trebuie sa aiba mare grija cum gestioneze aceasta afectiune. In sarcina, gripa poate prezenta pericole atat pentru mama, cat si pentru fat, iar un sistem imunitar slabit presupune chiar pierderea sarcinii in cazul in care nu se intervine la timp pentru a rezolva situatia creata.
Gravidele care fac gripa in sarcina sunt mult mai predispuse la complicatii
Gripa in sarcina este un motiv de ingrijorare atat pentru medici, cat si pentru paciente. Femeile gravide si cele lauze se lupta mult mai greu cu infectiile de orice natura si se pot infecta mai usor, inclusiv pot suferi complicatii destul de severe care le pot pune atat viata lor, cat si viata bebelusilor in pericol.
Cele mai frecvente complicatii provocate de gripa in sarcina sunt reprezentate de bronsita, dar si pneumonia, otita medie, encefalita, meningita, pana la socul septic. Gravida si fatul sunt expusi la gripa in functie de trimestrul de sarcina. Febra in primul trimestru de sarcina este un semnal de alarma pentru mamici si pentru medici, care poate provoca denclansarea prematura a travaliului si nasterea prematura sau decesul bebelusului in prima saptamana de viata.
De asemenea, exista si un risc foarte mare de avort spontan. Chiar daca gripa este greu de suportat, aceasta nu este in general o cauza a avortului spontan, ci complicatiile provocate de aceasta. Medicatia pentru gripa in sarcina este speciala si trebuie recomandata exclusiv de catre un medic de specialitate.
Medicatia este mai eficienta daca este inceputa la debutul simptomelor, in primele 48 pana la 72 de ore, astfel prevenind complicatiile severe precum pneumonia. In vederea scaderii febrei se recomanda administrarea de paracetamol si un consult medical. In cazul in care apar complicatii, gravida trebuie spitalizata.
Cea mai buna metoda de preventie pentru gravida este vaccinarea. Aceasta este o alegere foarte inteleapta, vaccinul putand fi administrat in orice trimestru de sarcina, important este ca vaccinarea sa fie facuta anual.