Dieta mediteraneana se bazeaza pe obiceiurile alimentare din anii 1960 ale oamenilor din tarile care inconjoara Marea Mediterana, cum ar fi Grecia, Italia si Spania, si incurajeaza consumul de alimente proaspete, sezoniere si locale. Dieta mediteraneana nu este o dieta prescrisa, ci, mai degraba, un model general de alimentatie, marcat de diferentele locale si culturale din intreaga regiune mediteraneana.

Dieta este in general caracterizata printr-un consum ridicat de alimente pe baza de plante (de exemplu, fructe si legume proaspete, nuci si cereale) si ulei de masline, un aport moderat de peste si pasari de curte si o scadere a consumului de produse lactate (mai ales iaurt si branza), carne rosie, produse procesate si dulciuri. In mod obisnuit, vinul este consumat cu moderatie la masa. Un accent puternic se pune pe aspectele sociale si culturale, cum ar fi orele de masa comuna, odihna de dupa masa si activitate fizica regulata. In prezent, insa, dieta nu mai este urmata la fel de mult ca in urma cu 30-50 de ani, deoarece dietele persoanelor care traiesc in aceste regiuni devin din ce in ce mai „occidentale” si mai bogate in alimentele cu densitate energetica.

Departe de a fi o dieta in adevaratul sens al cuvantului, beneficiile pentru sanatate sunt sustinute de dovezi stiintifice. Dieta mediteraneana este asociata cu o mortalitate si morbiditate (incidenta bolii) reduse si a fost asociata cu numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc scazut de cancer, al bolilor cardiovasculare, precum si de sindrom metabolic, obezitate si diabet de tip 2.

O publicatie recenta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a identificat dieta mediteraneana ca o strategie eficienta pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile (NCD), care sunt, in prezent, principala cauza a decesului prematur (sub 65 de ani) la nivel global. Este, de asemenea, considerata unul dintre cele mai simple modele de diete de urmat pe termen lung, datorita flexibilitatii si accesibilitatii alimentelor caracteristice. Cu toate acestea, exista unele date care sugereaza ca asocierea dintre riscul mai mic al bolilor cardiovasculare si dieta mediteraneana este mai puternica pentru persoanele cu venituri mai mari, posibil datorita accesului mai bun la informatii despre alimente sanatoase. In ciuda acestui fapt, multi oameni ar putea gasi in dieta mediteraneana o strategie eficienta pentru a pierde in greutate si pentru a imbunatati starea de sanatate.