Boala Lyme este o boala infectioasa bacteriana cauzata de un tip de spirocheta ce se raspandeste printr-o muscatura de capusa.

Boala Lyme apare in mai multe etape si poate provoca leziuni ale pielii, articulatiilor, inimii si sistemului nervos.

  • Prima etapa se dezvolta intotdeauna la locul muscaturii capusei si consta in formarea unui cerc rosu caracteristic, extins pe piele.
  • A 2-a etapa – in aceasta etapa, agentul cauzal trece de la piele in ganglionii limfatici si de acolo in sange; prin sange spirocheta se raspandeste in toate organele. Articulatiile, creierul si sistemul nervos, inima si ficatul sunt cel mai adesea afectate.
  • In a 3-a etapa a bolii Lyme, exista in principal afectarea articulatiilor, a creierului si a altor parti ale sistemului nervos central.

Cu un tratament adecvat in stadiile incipiente ale bolii, majoritatea pacientilor obtin o imbunatatire rapida (de obicei in 4-6 saptamani) a simptomelor si nu dezvolta complicatii. Cu un tratament in timp util, boala Lyme este impiedicata sa intre in stadii mai severe.

La pacientii aflati in stadiile ulterioare (a 2-a si a 3-a ), tratamentul poate duce la o imbunatatire semnificativa daca diagnosticul este pus la scurt timp dupa aparitia simptomelor tardive ale bolii.

In boala avansata, o parte din daune pot ramane permanente sau se pot recupera foarte lent, in ciuda tratamentului. Pot aparea paralizii faciale reziduale sau dureri constante in muschi si articulatii, oboseala constanta si pierderea concentrarii.

Care este tratamentul bolii Lyme?

Tratamentul se efectueaza cu antibiotice. In functie de stadiul bolii si de severitatea leziunii, se folosesc diferite antibiotice, aplicate diferit. Cu exceptia cazurilor de leziuni severe ale inimii, articulatiilor si sistemului nervos, tratamentul se efectueaza la domiciliu. Pacientul nu este contagios pentru altii si, prin urmare, nu trebuie sa fie izolat.

In prima etapa, boala Lyme este tratata cu un antibiotic oral, de obicei timp de 3 pana la 4 saptamani. La pacientii care au dezvoltat paralizie faciala, leziuni articulare si cardiace, administrarea unui antibiotic oral este prelungita cu 1 sau 2 saptamani sau se administreaza un antibiotic intravenos timp de cateva saptamani pana la o luna.

In a 2-a si a 3-a etapa a bolii, se folosesc de obicei antibiotice intravenoase din grupul cefalosporinelor.

Pentru tratamentul leziunilor articulare, pot fi utilizate analgezice si medicamente antiinflamatoare din grupul de antiinflamatoare nesteroidiene, se poate efectua o punctie a articulatiei afectate pentru a ameliora inflamarea si durerea etc. Pentru refacerea inimii pot fi folosite medicamentele cardiotonice, cele care ajuta la ritmul sau adecvat etc.