Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii care perturba respiratia normala. Aproximativ 10% din populatia lumii sufera de diferite tipuri de astm. In jumatate din cazuri, boala se dezvolta in copilarie, poate aparea si la adultii sub 40 de ani.
Momentan, nu exista nicio modalitate de a vindeca complet boala, dar patologia poate fi controlata. Daca se aleg medicamentele potrivite si sunt urmate toate recomandarile medicului, o persoana poate trai fara exacerbari si atacuri constante. Aspectul si gradul bolii sunt influentate de genetica, nutritie, patologii endocrine si stari de imunodeficienta.
La nivel global, cauzele astmului pot fi impartite in 2 factori: influente externe si modificari ale proceselor interne ale organismului. Cu o ereditate impovarata, probabilitatea de a dezvolta astm bronsic creste. Factorii externi includ dezvoltarea hipersensibilitatii la iritanti: astmul este cauzat de alergii. Aceasta poate fi o alergie la praf, polen de plante, epiteliu si par de animale de companie.
O modificare a proceselor interne din organism duce la o reactie excesiva ca raspuns la prezenta unei infectii in organism, atunci cand sistemul imunitar considera microorganismele si produsele lor metabolice drept alergeni.
Contactul prelungit si constant cu infectia, procesul inflamator din arborele bronsic este in faza activa, ceea ce creste sensibilitatea organismului la alergenii externi – se dezvolta o forma mixta de astm.
Alergenii devin adesea cauza principala: praful (chiar si praful de carte), medicamentele, substantele din detergenti, hrana animalelor, munca in industrii periculoase. Fumatul provoaca si el crize de astm.
Tratament
Scopul principal al tratamentului astmului este de a obtine o absenta stabila a exacerbarilor, de a reduce sau elimina complet atacurile si de a imbunatati calitatea vietii. Cel mai adesea, pentru a atinge obiectivele, este necesar sa se prescrie medicamente hormonale inhalatoare: terapie de baza.
In functie de severitate, se pot asocia si medicamentele non-hormonale. In astmul alergic in care alergenul este cunoscut, evitarea expunerii la alergen poate duce la lipsa simptomelor chiar si fara tratament.
Astmul este tratat de medici pneumologi care prescriu teste clinice generale si specifice pentru confirmarea diagnosticului. In acelasi timp, este importanta participarea pacientului insusi la tratament – indeplinirea programelor, efectuarea unor teste respiratorii independente, datorita carora se realizeaza controlul asupra astmului.