Utilizat pe scara larga de catre persoane fizice, Wi-Fi este, de asemenea, popular in randul intreprinderilor pentru confortul sau, in special in ceea ce priveste mobilitatea, dar si pentru economiile pe care le face in comparatie cu instalarea unei infrastructuri cu fir.

Cu toate acestea, desi este adesea posibil sa se configureze destul de simplu o retea Wi-Fi robusta si sigura, securitatea acesteia lasa adesea de dorit. Aceasta omisiune destul de frecventa se datoreaza credintei comune ca o retea Wi-Fi este rapida si usor de configurat.

O retea Wi-Fi prost securizata reprezinta o gaura in protectia sistemului IT

Instalarea unei retele Wi-Fi este o operatiune sensibila. Daca nu se face in mod corespunzator, aceasta poate permite persoanelor rau intentionate sa intercepteze date sensibile sau sa utilizeze aceasta conexiune Wi-Fi fara stirea companiei pentru a efectua operatiuni rau intentionate.

Trebuie remarcat faptul ca aproape jumatate dintre retelele Wi-Fi nu folosesc niciun fel de criptare sau folosesc o metoda de criptare invechita. Aceasta statistica dateaza din 2013, dar este cu siguranta relevanta si in 2022, din doua motive:

  • lipsa unor progrese tehnologice semnificative in ceea ce priveste securizarea retelelor Wi-Fi;

  • eticheta de “operatiune banala” care continua sa fie atasata la configurarea unei retele Wi-Fi.

Securizarea retelei Wi-Fi corporative: care sunt cele mai bune practici?

Desi nu se mai lucreaza la birou ca in urma cu doi ani, securizarea retelei Wi-Fi a companiei trebuie sa ramana o prioritate pe lista de sarcini a managerului IT. Acest lucru poate fi facut astfel:

  • de preferat sa se aleaga, atunci cand este posibil, o instalatie cu fir, mai sigura si mai eficienta decat o instalatie Wi-Fi;

  • instalarea unei solutie care sa izoleze fiecare retea Wi-Fi, pentru a garanta o etansare perfecta intre interiorul si exteriorul companiei, astfel incat sa nu existe conexiuni la Wi-Fi din afara companiei;

  • configurarea retelei Wi-Fi cu un modul de criptare robust cuplat cu un modul de autentificare WPA-Enterprise, dedicat mediilor de afaceri.

In concluzie, crearea unei retele Wi-Fi intr-o companie nu este deloc o operatiune banala. Ea trebuie sa se desfasoare intr-un cadru extrem de bine definit, pentru a raspunde unei nevoi specifice si in conformitate cu obiectivele de securitate ale companiei.