Parodontita apicala acuta si implicatiile grave ale acesteia

Parodontita apicala acuta este o afectiune care apare la nivelul parodontiului apical, sub forma unui proces inflamator. Aceasta se manifesta ca o complicatie a inflamatiei pulpare, care se datoreaza inmultirii microbilor aflati in pulpa infectata. Acesti microbi pot ajunge, prin orificiul din varful radacinii dintelui, pana in tesuturile inconjuratoare.

Cum se manifesta simptomele parodontitei apicale

Simptomele parodontitei apicale sunt foarte usor de diagnosticat, chiar si de catre pacienti. Acestia prezinta o stare generala alterata, cu febra, frisoane si oboseala, precum si o durere la percutie in ax. Totodata, apare o sensibilitate ridicata in zona unde se afla abcesul si in jurul acestuia, precum si o durere acuta la nivelul cavitatii bucale – toate aceste simptome trebuie sa puna pe ganduri pacientii. In stadii mai avansate, se poate vorbi si despre tumefierea mucoaselor si a tegumentelor, dar si de alte simptome mai grave.

Cert este ca, in functie de starea inflamatiei si de cat de puternice sunt simptomele, parodontita apicala poate fi de trei feluri: hiperemica (ale carei simptome trec nesesizate, durerea ameliorandu-se in momentul in care pacientul isi inclesteaza maxilarele), seroasa (atunci cand pacientul simte dureri dentare bruste sau progresive, care iradiaza, dureri care sunt provocate chiar si numai de miscarea capului, iar acest tip de parodontita poate fi insotita de umflarea ganglionilor), si parodontita apicala purulenta.

Cauzele parodontitei apicale acute si metode de tratament

Parodontita apicala acuta poate sa apara din mai multe cauze, fie chimice, fie mecanice, fiind provocata atat de factori microbieni, care ajung la nivelul apexului prin intermediul canalului radicular, cat si de pungi parodontale.

Factorii traumatici pot favoriza aparitia pardodontitei apicale acute, iar printre acestia se numara bruxismul, lucrarile protetice concepute gresit si anomaliile dento-maxilare. Exista si factori chimici care pot cauza aparitia parodontitei apicale acute, iar printre acestia se pot enumera substantele folosite in medicina dentara.

Pentru tratarea parodontitei apicale se recomanda vizita de urgenta la medicul stomatolog, care va indica fie un tratament endodontic de conservare a dintelui, fie un proces de chiuretaj, prin care se elimina tot tesutul afectat, sau chiar extractia dintelui afectat.