Scleroza multipla este o boala autoimuna progresiva in care sistemul imunitar al organismului distruge teaca de mielina a propriilor fibre nervoase. In cele din urma, acest lucru duce la autodistrugerea celulelor nervoase si acest proces este ireversibil. Doua treimi din cazurile de scleroza multipla implica femei cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani.

Este scleroza multipla o boala rara?

Nu. In Europa, 1 persoana din 1000 se imbolnaveste, iar raportul dintre femei si barbati este de 3 la 1.

  • Se transmite de la parinti la copii?

Nu, dar exista o predispozitie genetica. Numai in 10% din cazuri in Europa exista mai multe persoane dintr-o singura familie care sufera de scleroza multipla. Pentru ca boala sa se dezvolte, este necesar ca profilul genetic sa se incadreze in anumiti factori de mediu, care sunt in prezent doar subiectul unor ipoteze.

  • Este o boala virala?

Nu exista dovezi stiintifice ca un singur agent transmite boala. Probabil o combinatie de factori. Virusul care cauzeaza mononucleoza infectioasa ar putea fi implicat in declansarea sclerozei multiple – purtatorii sai sunt de 4-5 ori mai predispusi la aparitia bolii.

  • Fumatul este un factor de risc?

Da, fumatul creste riscul de scleroza multipla. Acest lucru explica partial numarul crescut de femei tinere afectate de boala – fumatul continua sa creasca in aceasta grupa de varsta in randul femeilor.

  • Conteaza clima?

Da, s-a constatat ca exista mai multi pacienti in randul persoanelor care sufera de deficit de vitamina D, adica locuiesc in regiuni cu soare mai putin. Scleroza multipla este o boala a tarilor nordice – cazurile din tarile scandinave si Marea Britanie sunt mai multe decat in ​​Spania si Italia. Numarul pacientilor depinde si de altitudine. In acelasi timp, nu exista dovezi ca suplimentarea cu vitamina D poate preveni boala.

  • Pacientii ar trebui sa lucreze in continuare?

Da, pacientii au o viata mai plina atunci cand lucreaza, desi oboseala si tulburarile mentale, cum ar fi capacitatea redusa de concentrare, pot afecta calitatile lor profesionale.