Colonul iritabil – o afectiune greu de depistat si de tratat

Una dintre cele mai raspandite afectiuni este sindromul colonului iritabil, destul de greu de depistat si cu efecte grave asupra organismului. Colonul, sau intestinul gros, este o parte a organismului la nivelul caruia se desfasoara procesele digestiei, la nivelul caruia au loc ultimele transformari ale alimentelor.

Colonul are o lungime de pana la 1,6 metri si se situeaza in cavitatea abdominala. Principala functie a colonului este de a extrage ultimii nutrienti din alimente inainte ca acestea sa fie eliminate prin defecatie. Una dintre cele mai frecvente afectiuni este sindromul colonului iritabil, caracterizata prin prisma simptomelor care o insotesc.

Ce este sindromul colonului iritabil si cum se manifesta. Ce este colonul iritabil?

Sindromul colonului iritabil este o afectiune digestiva care provoaca balonare, flatulenta, diaree si durere abdominala, simptomele aparand fie inainte de defecare, fie dupa mese. Diagnosticul de colon iritabil nu se pune pe baza unei analize sau a unui test clar, ci sunt analize care pot elimina alte afectiuni, iar apoi se analizeaza starea si simptomele acuzate de pacient.

Principalele manifestari ale colonului iritabil sunt reprezentate de alternanta episoadelor de constipatie si diaree, durerea abdominala, senzatia de balonare si gazele intestinale, senzatia de defecatie incompleta, nevoia urgenta de defecatie, precum si greata si oboseala.

Pacientii trebuie sa se prezinte la gastroenterolog pentru a primi diagnosticul de sindrom al colonului iritabil. Toate aceste simptome insotite de disparitia durerii dupa defecatie, de aparitia durerii o data cu modificarea consistentei sau numarului scaunelor, precum si prezenta mucusului in scaun ajuta medicul sa puna un diagnostic clar de sindrom al colonului iritabil.

Pentru a elimina posibilitatea oricarei alte afectiuni, este necesar ca pacientii sa fac o colonoscopie, o ecografie abdominala, teste de laborator, o biopsie sau o sigmoidoscopie. Complicatiile sindromului colonului iritabil includ aparitia hemoroizilor, a fisurilor anale, deshidratarea severa, dezechilibrele electrolitice, anemia si avitaminoza. Principalele cauze ale colonului iritabil sunt reprezentate de alimentatia gresita, sedentarism, stres, fluctuatiile hormonale, precum si de unele medicamente precum antibioticele sau medicamente care afecteaza flora intestinala.