Chiar daca separarea sau divortul parintilor este o situatie cu care se confrunta mai multi copii, efectele pot fi semnificative atat asupra copilului, cat si asupra succesului sau academic. Este important ca parintele sa fie la dispozitia copilului sau si sa il sustina in invatarea sa la scoala. Acest lucru il va ajuta sa reduca impactul despartirii asupra succesului lui la scoala.

O perioada de adaptare

In general, schimbarile in compozitia familiei reprezinta o mare sursa de stres pentru parinti si copii. Totusi, nu toti vor reactiona in acelasi mod : unii vor suferi, altii vor fi mai degraba indiferenti, iar altii vor beneficia de asta. Cativa factori pot influenta reactia unui copil, cum ar fi:

  • calitatea relatiei parintilor inainte si dupa despartire;
  • tipul custodiei alese, custodia partajata fiind mai favorabila;
  • varsta copiilor, cei mai mici fiind adesea mai afectati decat adolescentii.
Riscul de a dezvolta dificultati academice

Divortul parintilor poate avea un impact potential al acestei decizii asupra progresului educational al copilului. Mai multe studii spun ca atunci cand copiii au experimentat separarea sau divortul parintilor lor pot exista mai multe sanse sa aiba un comportament antisocial, probleme de comportament in scoala sau sa obtina rezultate mai proaste la scoala.

Cu toate acestea, trebuie subliniat ca aceste dificultati, in special in adolescenta, ar putea fi explicate printr-o calitate slaba a relatiei parinte-copil, sprijin inconstant si lipsa de supraveghere. Astfel, nu divortul in sine creeaza aceste dificultati ci adaptarea ulterioara a parintilor la aceasta perioada de perturbare, care ar explica aceste dificultati la scoala.

Implicarea parintilor

Daca parintii trec printr-o separare sau divort, este destul de normal ca ei sa se simta coplesiti sau sa simta ca nu au timp, energie si atentie pentru a se dedica copilului. Cu toate acestea, in acest moment copilul are cea mai mare nevoie de atentie. Pentru a-si ajuta copilul sa se adapteze in aceasta perioada parintii pot:

  • incerca sa fie cat mai disponibili si sensibili la nevoile lui;
  • sa mentina o discutie deschisa, astfel incat sa poata cunoaste grijile sau frustrarile sale;
  • sa evite sa vorbeasca de rau despre celalalt parinte in prezenta lui.