Zmeura este una din cele mai apreciate fructe de padura care din fericire poate fi plantata si in gradina. Zmeura contine foarte multe substante benefice pentru organism, are proprietati anticarciogene si antimicrobiene si contine foarte multa vitamina C, magneziu, calciu si cupru. Zmeura asigura scaderea nivelului de colesterol rau, trateaza bolile de inima, este buna pentru diabet, raceala, obezitate, afectiuni ocuare sau pulmonare. Zmeura se planteaza spre finalul lunii martie, cand timpul este mai cald.
Zmeura din gradina – o adevarata comoara pentru sanatate
Din tufele batrane de zmeura se iau lastarii care au crescut din radacina, care au o vechime de peste un an, cand tija devine lemnoasa. Lastarii care sunt taiati direct din tulpina se prind si cresc greu, iar nodul nu va fi bogat. Zmeura se planteaza dupa ce se traseaza pe solul in care va fi plantata linii drepte. Aici se sadesc drajonii la distata de 50 de metri, pe o lungime de teren considerabila, ca sa aiba lumina si aer. De asemenea, este foarte bine ca zmeura sa fie plantata langa gard.
Zmeura se planteaza in felul urmator: se face cate un cuib mic la sol, la fiecare tulpina unde se toarna apa. Se planteaza butasul de zmeura si apoi se acopera cu pamant. Specialistii recomanda instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Zmeura creste repede, se face stufoasa si va necesita legare in manunchi, pe sarme, pentru a fi mai usor culeasa.
Zmeura nu se acopera pe perioada iernii pentru ca nu este afectata de temperaturile scazute. Primavara, in schimb, se taie de la fiecare arbust toate crengile uscate la 50 de metri de sol si se leaga in manunchi de sarmele orizontale.
In plus, nu se recomanda stropirea zmeurului, deoarece este un arbust fructifer foarte rezistent, care are nevoie numai de soare si apa. dulceata din zmeura, siropul de zmeura si fructele proaspete sau congelate sunt un rasfat in orice anotimp si o adevarata bomba de vitamine pentru sanatate.