Stomatita aftoasa recurenta consta in prezenta unor mici ulceratii dureroase in interiorul gurii, care se manifesta de obicei in copilarie si reapar frecvent.

Traumele la nivelul gurii, stresul si anumite alimente pot declansa un astfel de episod. Persoana simte o arsura dureroasa si, aproximativ o zi mai tarziu, se dezvolta o afectiune la nivelul tesuturilor moi ale gurii. Medicul sau stomatologul va pune diagnosticul pe baza durerii si aparitiei ulceratiilor bucale.

  • Tratamentul consta in spalaturi bucale si uneori corticosteroizi.

Stomatita aftoasa recurenta (SAR) este foarte frecventa. Boala tinde sa fie ereditara, insa cauza acesteia nu este inca cunoscuta. SAR incepe in general in copilarie, iar 80% dintre persoanele cu SAR au varsta mai mica de 30 de ani.

Persoanele cu SAR au afectiuni recurente. Unii oameni au doar una sau doua episoade de mai multe ori pe an. Altii au focare aproape permanent. Frecventa si severitatea acestora scad in general odata cu varsta.

Multi factori par sa predispuna sau sa declanseze aceasta afectiune, dar reactiile alergice nu par a fi implicate. Acesti factori includ traume la nivelul gurii, stres (de exemplu, un student poate prezenta ulceratii bucale in saptamana examenelor finale) si anumite alimente (in special ciocolata, cafea, arahide, oua, cereale, migdale, capsuni, branza si rosii). De asemenea, persoanele cu SIDA au astfel de episoade care persista timp de cateva saptamani.

Din motive necunoscute, femeile insarcinate care iau contraceptive orale si persoanele care folosesc produse din tutun sunt mai putin susceptibile sa dezvolte SAR. Tratamentul consta in:

  • calmante;
  • apa de gura;
  • corticosteroizi orali.

Asadar, tratamentul ajuta la ameliorarea durerii folosind aceleasi masuri generale, care se folosesc si pentru tratarea altor inflamatii bucale. In plus, medicii recomanda adesea clatirea gurii cu apa de gura. De asemenea, in functie de severitatea bolii, medicii pot prescrie, un corticosteroid sub forma de spalaturi bucale. Asadar, persoanele care sunt predispuse la a suferi episoade recurente pot utiliza apa de gura imediat ce apar primele semne ale acesteia.

Daca corticosteroizii aplicati direct pe zona afectata nu functioneaza, tratamentul poate consta in administrarea unor medicamente orale la recomandarea medicului.