Ca si oamenii, cainii au nevoie specifice legate de vitaminele si suplimentele din dieta lor. Acestea au un rol esential in cresterea si dezvoltarea armonioasa a animalului. Cainii pot dezvolta anumite carente de vitamine atunci cand dieta nu este una echilibrata. Vitaminele si suplimentele nutritive ajuta, printre altele, la mentinerea frumusetii si sanatatii blanii cainelui, la intarirea cartilajului si la un sistem imunitar puternic.

Deficientele acizilor grasi esentiali

La caini, o dieta cu continut scazut de grasimi prezinta un risc de deficiente esentiale de acizi grasi. Acest lucru duce adesea la o blana uscata, fragila, la descuamarea pielii, matreata si vindecarea mai lenta a ranilor.

Deficiente de aminoacizi

Un caine poate suferi de deficit de aminoacizi atunci cand nu mananca suficiente alimente care contin proteine ​​de buna calitate. Cel mai frecvent simptom al acestui tip de deficienta este parul fragil, slab pigmentat, care se pierde usor.

Deficiente minerale

In principal cauzata de o aprovizionare dezechilibrata de minerale sau de prezenta produselor anti-minerale in alimente, acest tip de deficienta se manifesta prin caderea parului, pierderea pigmentarilor si ingrosarea pielii. Deficienta de zinc, de exemplu, poate provoca tulburari de alopecie si seboree.

Deficiente de vitamine

O dieta cu continut scazut de grasimi de carne sau alimente procesate de calitate scazuta creste riscul de deficiente de vitamine la caini. Aceasta duce la tulburari hepatice sau pancreatice, par uscat, pierderi semnificative de par si uneori conjunctivita.

Daca se observa unul dintre simptomele mentionate mai sus la caine, trebuie facuta o programare la medicul veterinar. Este necesara aceasta vizita deoarece vitaminele si suplimentele nutritive nu trebuie administrate fara prescriptie medicala.

Vitamine si suplimente pentru caine

In general, hrana fabricata industrial ofera suficiente vitamine si minerale pentru a satisface nevoile nutritionale ale cainelui, daca aceasta este de inalta calitate. In schimb, hrana din gospodarie necesita adesea suplimente alimentare pentru a evita deficientele. Cu toate acestea, este foarte important sa se ajusteze suplimentele nutritive in functie de nevoile cainelui:

Crestere pentru catelusi;

Gestatie si alaptare pentru catele;

Fitness pentru caini varstnici, convalescenti sau sportivi;

Ingrijirea blanii.