Anorexia si bulimia sunt considerate tulburari de alimentatie. Comportamentul alimentar poate deveni o forma de exprimare a suferintei, tulburarile devenind boli in sine, care pot pune viata in pericol.

Tulburarile de alimentatie pot fi clasificate in 2 mari categorii: tulburari bulimice (cu aport excesiv de alimente) si tulburari anorexice (cu restrictie dietetica mai mult sau mai putin stricta). Cu toate acestea, cele 2 forme de tulburare pot coexista; se vorbeste atunci de anorexie-bulimie.

  • Care sunt simptomele anorexiei si bulimiei?

Persoanele cu tulburare bulimica sufera de crize in care consuma rapid cantitati foarte mari de alimente. Aceste crize sunt incontrolabile si apar de mai multe ori pe saptamana. Persoanele anorexice-bulimice alterneaza intre fazele anorexice si atacurile de mancare excesiva, fortandu-se sa compenseze aceste crize prin practicarea unor sporturi intense, varsaturi sau administrarea de medicamente. Persoanele cu anorexie pierd in mod regulat in greutate pana la punerea in pericol a vietii lor.

  • Tulburari bulimice

Unele persoane, cunoscute sub numele de bulimice nehiperfagice, incearca in mod constant sa-si mentina propria greutate. Ele compenseaza aceste crize prin voma fortata chiar dupa consumul de alimente (de unde si denumirea uneori intalnita de varsaturi de bulimie ), prin post, prin practicarea multor sporturi sau prin consumul de medicamente laxative sau diuretice. Acesti oameni sufera de o stima de sine scazuta si sunt afectati excesiv de aspectul lor fizic.

Tulburarea are ca rezultat consumul excesiv de alimente in perioade scurte (de obicei in decurs de 2 ore) pana la disconfortul gastric. Aceste episoade se repeta cel putin de 2 ori pe saptamana, timp de luni. In timpul episodului excesiv, persoana experimenteaza un sentiment de pierdere a controlului care cauzeaza rusine, vinovatie, furie, depresie etc. Persoanele cu tulburare alimentara excesiva nu cauta sa compenseze alimentatia lor excesiva si sufera de supraponderalitate sau obezitate. Aceasta tulburare genereaza suferinte semnificative.

  • Tulburari anorexice

Persoanele cu tulburari anorexice sunt obsedate de ideea de a se ingrasa si isi impun restrictii alimentare severe si de durata. Unele persoane, cunoscute sub numele de anorexice controlate, respecta aceste restrictii.

Altele, anorexice-bulimice, alterneaza faze anorexice si atacuri de mancare excesiva, fortandu-se sa compenseze aceste crize prin practicarea unor sporturi intense, varsaturi sau luarea de medicamente.  Aceste tulburari pot fi tratate de echipe multidisciplinare din cadrul serviciilor psihiatrice.