Rinita alergica este cauzata de alergeni, care sunt de obicei substante inofensive, dar declanseaza o reactie alergica la unele persoane.

Persoanele cu rinita sunt predispuse la simptome precum curgerea nasului, stranutul, congestia si presiunea sinusala. Rinita poate contribui la alte probleme, cum ar fi astmul, sinusurile, afectiunile urechii sau probleme de somn.

Rinita alergica sezoniera, denumita adesea febra fanului, este de obicei cauzata de alergenii din aer liber, cum ar fi polenul din copaci, ierburi si buruieni. Rinita alergica perena apare pe tot parcursul anului. De obicei este declansata de alergeni precum animale de companie sau acarieni.

Exista 2 tipuri de rinita: alergica si non-alergica.

Rinita alergica

La rinita alergica, sistemul imunitar identifica gresit o substanta de obicei inofensiva ca fiind un intrus. Aceasta substanta se numeste alergen. Sistemul imunitar raspunde la alergen prin eliberarea de histamina si mediatori chimici care cauzeaza de obicei simptome in nas, gat, ochi, urechi, piele si gura.

Rinita alergica sezoniera (febra fanului) este cel mai adesea cauzata de polenul transportat in aer in diferite perioade ale anului.

Aceasta poate fi, de asemenea, declansata de alergenii obisnuiti interiori, cum ar fi matreata animalelor, mucegaiul, acarienii de praf etc. Aceasta se numeste rinita alergica perena, deoarece simptomele apar de obicei pe tot parcursul anului.

In plus fata de factorii declansatori, pot aparea si simptome de la iritanti precum fum si mirosuri puternice sau la modificari ale temperaturii si umiditatii aerului. Acest lucru se intampla deoarece rinita alergica provoaca inflamatii la nivelul mucoasei nazale, ceea ce creste sensibilitatea la inhalanti.

Multe persoane cu rinita alergica sunt predispuse la conjunctivita alergica. In plus, rinita alergica poate agrava simptomele astmului pentru persoanele care sufera de ambele afectiuni.

Rinita non-alergica

Cel putin 1 din 3 persoane cu simptome de rinita nu are alergii. Rinita non-alergica afecteaza de obicei adultii si provoaca simptome pe tot parcursul anului, in special secretia nasului si congestia nazala. Aceasta afectiune difera de rinita alergica, deoarece sistemul imunitar nu este implicat.

Asadar, unele persoane cu simptome de rinita nu sufera de alergii. Simptomele pot fi similare, dar cauzele sunt diferite. Mirosurile puternice, poluarea, fumul si alte substante iritante pot provoca simptome de rinita non-alergica. Medicamentele si alte afectiuni cronice de sanatate pot contribui, de asemenea, la simptome de rinita non-alergica.