Mos Goriot – sacrificiul unui tata care-si adora fiicele

Povestea lui „ Mos Goriot ” scrisa de Honore de Balzac prinde contur in Paris, in anul 1819, intr-un internat murdar si urat mirositor de pe malul stang al Senei.

Doamna Vauquer, o vaduva batrana care stapaneste locul, stapaneste si asupra chiriasilor ei. Acestia sunt oameni cu posibilitati si dorinte modeste, precum: Michonneau, batrana servitoare; Pioret, o fiinta umana asemanatoare unei marionete; Victorine Taillefer, o tanara orfana. Alti trei chiriasi ies in evidenta: Eugene de Restignac, un tanar student din provincii, de origine nobila dar sarac si dornic sa-si incerce norocul in capitala; Vautrin, omul puternic, vioi si plin de umor, dar misterior si alarmant si mos Goriot, un comerciant retras care pare sa sufere o intristare misterioasa.

Restignac descopera curand ca au loc evenimente ciudate la pensiunea aparent respectabila: batranul Goriot transforma vasele de argint in lingouri, Vautrin se intoarce pe furis in miez de noapte in ciuda usilor deschise, Goriot este vizitat de fete dragute carora le plateste facturile.

Urmarindu-si ambitiile, Restignac reuseste sa fie introdus in inalta societate pariziana cu ajutorul influentei unui verisor influent. Totul pare sa functioneze conform planurilor sale, dar la un moment dat incepe sa afle diverse secrete din viata privata a batranului Goriot, acestea fiindu-i povestite de catre doamna Beauseant. Batranul a ajuns o ruina si a acceptat o viata mizerabila pentru ca cele doua fiice ale sale sa fie instarite. Anastasie s-a casatorit cu un nobil, contele Restaud, iar Delphine cu un bancher alsacian. Goriot a fost binevenit in casa celor doua atat timp cat a avut averi, insa a fost alunga atunci cand a devenit sarac.

Carti vechi de vanzare | anticariat din Bucuresti | www.printrecarti.ro

anticariat din Bucuresti

Vautrin, care a simtit ambitia lui Rastignac, ii ofera cinic o afacere: tanarul student ar trebui sa castige dragostea tinerei Victorienne, al carei tata este extrem de bogat, dar care a abandonat-o. Intrucat singurul obstacol in calea mostenirii lui Victorienne era fratele sau Frederic, Vautrin reuseste sa scape de acest tanar, toata averea cuvenindu-se fiicei ramase in viata. Rastignac este indignat de propunere, insa in secret este foarte ispitit sa accepte targul.

Pentru a afla finalul romanului, nu trebuie decat sa accesati www.printrecarti.ro si sa-l comandati din acest anticariat din Bucuresti. Aici puteti gasi si alte carti vechi de vanzare, toate valoroase, insa cu preturi mai mult decat accesibile oricarui iubitor de arta literara si cultura!