Persoanele imobilizate intr-un scaun cu rotile sunt de regula persoane cu dizabilitati, dizabilitati ce pot fi definite ca o consecinta a unei conditii ce limiteaza o persoana in a folosi una sau mai multe abilitati, printre care mersul pe jos, vaz, auz, rationament sau abilitati de invatare.
Din pacate, nu este intotdeauna simpla interactiunea cu o persoana cu dizabilitati imobilizata in scaun cu rotile, iar marginalizarea sociala nu este recomandata atat din punct de vedere fizic, cat si pentru implicatiile psihologice pe care le are asupra acesteia.
Dizabilitate vs. handicap – desi ambele tipuri de pacienti pot folosi un scaun cu rotile, exista diferente majore
Un pacient cu dizabilitati care foloseste un scaun cu rotile sau un carucior rulant este un pacient care sufera de o conditie cauzata genetic, de un accident, o boala sau o trauma, conditie care poate limita abilitatile unei persoane precum vederea, auzul, vorbirea sau mobilitatea, ori chiar functia cognitiva. Unele persoane cu dizabilitati au mai multe limitari, nu doar una.
Un pacient cu handicap, pe de alta parte, este un pacient care sufera de o constrangere fizica sau legata de atitudine, impusa unei persoane. In cazul ambilor pacienti, atat cu dizabilitati, cat si cu handicap, rampele abrupte, scarile, lipsa liftului intr-o cladire cu mai mult de un nivel, dar si usile inguste sunt limitari impuse de societate.
Carucior rulant | Scaun cu rotile | MagazinulOrtopedic.ro
Interactiunea cu o persoana cu dizabilitati
Interactiunea cu un pacient cu dizabilitati trebuie sa fie cat mai curata si mai naturala cu putinta. Asadar, desi acest pacient foloseste unul sau mai multe dispozitive ortopedice din magazinele de specialitate precum MagazinulOrtopedic.ro, acesta nu trebuie tratat nici cu indiferenta, nici cu dispret sau sa se simta oarecum marginalizat.
Oamenii sunt fiinte sociale, iar interactiunea dintre acestia este un proces natural de zi cu zi, indiferent de diferentele dintre ei. Persoanele cu dizabilitati trebuie implicate in conversatii, in activitati, nu trebuie lasate pe dinafara, nu trebuie sa se simta stanjenite, iar interactiunea trebuie sa fie normala, astfel incat persoana in scaun cu rotile sa fie ajutata sa aiba acces in toate zonele, ca orice persoana normala.