In trecut, maseaua de minte era folosita de oameni pentru a taia mai bine si pentru a sfasia carnea cruda sau insuficient preparata, radacinile pe care le consumau, fructele si legumele tari. Acum, o data cu “standardizarea” preparatelor culinare care au devenit din ce in ce mai moi si mai usor de mestecat, molarul de minte nu mai este atat de solicitat si nici atat de important. In plus, asezarea sa in cavitatea bucala presupune imposibilitatea efectuarii unei igiene riguroase, dupa cum sustin specialistii plazadent.ro .
In ziua de azi, profesionistii in medicina dentara recomanda o extractie masea de minte in momentul in care aceasta se cariaza, creste stramb sau afecteaza pozitia si sanatatea dintilor si maselelor adiacente. De multe ori, atunci cand durerea este insuportabila, extractia maselei de minte este inclusa in categoria urgente stomatologice, iar pacientul este tratat imediat, pentru evitarea complicatiilor.
Principalele temeri ale pacientilor in ceea ce priveste extractia maselei de minte
Din cauza ca in trecut procedurile de extractie a dintilor, maselelor si, implicit maselei de minte, erau rudimentare si foarte dureroase, anestezia practic nu exista, pacientii au ramas cu aceasta teama de durere. Acum, insa, extractia maselei de minte este la fel de simpla ca si extractia unui molar normal, deoarece dupa ce anestezia isi face efectul, pacientul nu mai simte absolut nimic.
Maseaua de minte se indeparteaza atunci cand erupe partial, cand nu are suficient spatiu sa se dezvolte, cand este foarte cariata si durerile sunt insuportabile, cand apar infectii repetate ale tesutului moale din spatele acesteia. Daca maseaua de minte nu este extrasa, pot sa apara complicatii de la sangerari masive pana la infectii imposibil de tratat si aparitia chisturilor.
Extractie masea de minte | urgente stomatologice | plazadent.ro
Pacientii sunt sfatuiti sa mearga fara teama pentru extractia molarului de minte, aceasta procedura chirurgicala fiind extrem de simpla, nu implica riscuri mari, complicatii pe termen lung sau dureri insuportabile.
Inainte de extractie este necesar ca pacientul sa faca o radiografie pentru a se stabili cu exactitate pozitionarea acestei masele si daca este infectata sau nu. Dupa extractie, perioada de recuperare este de cateva zile. In primele ore nu se recomanda consumul de alimente foarte tari, fumatul, iar medicul va prescrie un analgezic pentru a calma eventualele dureri aparute postoperatoriu.