Dezvoltarea morala descrie aparitia si schimbarile in intelegerea individului a principiilor morale si a sentimentelor asociate, de-a lungul vietii. Morala cuprinde diverse dimensiuni, dintre care cele mai evidente sunt emotiile, cunoasterea si ratiunea, valorile si comportamentele prosociale de interes moral.

Unele dintre aceste componente se dezvolta puternic in primii 5 ani de viata, cu toate acestea, diferente interindividuale importante pun, de asemenea, bazele diferentelor interindividuale in comportamentul prosocial.

Se considera ca factorii din spatele acestor diferente sunt de natura biologica si de mediu. Diferentele de dezvoltare apar in timpul dobandirii maturitatii si sunt socializate de colegi, parinti si de valorile si practicile culturale.

Dezvoltarea morala timpurie este o baza importanta a comportamentului prosocial. Emotiile morale pot facilita comportamentul prosocial al copiilor prin consecintele afective ale actiunilor lor pentru sine (de exemplu, vinovatie) si / sau preocupari afective fata de ceilalti (de exemplu, simpatie).

Prin urmare, daca parintii si profesorii doresc sa stimuleze comportamentul prosocial la copiii mici, devine important sa se ia in considerare componentele afective si cognitive ale moralitatii care ar facilita astfel de rezultate.

Studiile au demonstrat ca interactiunile constructive ale familiei si practicile parentale de sustinere si caldura influenteaza pozitiv moralitatea si tendintele prosociale la copiii mici. De asemenea, s-a demonstrat ca interactiunile pozitive cu colegii si prietenii apropiati promoveaza dezvoltarea morala timpurie.

Abilitatile de rationament moral sunt importante deoarece ajuta copilul sa navigheze in situatiile sociale si morale complexe din viata de zi cu zi.

Parintii, profesorii si colegii joaca un rol important in dezvoltarea moralitatii copilului. Calitatea relatiilor parinte-copil si a colegilor este asociata cu dezvoltarea morala si prosociala.

Prin urmare, este important ca parintii si alti ingrijitori sa interactioneze cu copilul intr-un mod care promoveaza dezvoltarea emotiilor morale, a rationamentului moral si a comportamentului prosocial. In mod similar, datorita rolului remarcabil pe care il au colegii in dezvoltarea morala, este esential sa fie incurajate interactiuni de inalta calitate cu prietenii si colegii.

Deoarece dezvoltarea morala este un element cheie in aparitia atitudinilor si valorilor responsabile social si a sanatatii mintale, factorii de decizie politica trebuie sa instituie strategii care sa stimuleze dezvoltarea morala a copiilor.