Tartrul dentar- cum se formeaza acesta si cum se poate combate?

Tartrul este un « depozit » mineral de culoare mai degraba galbena sau maro, care are consecinte imediate (estetice), dar si pe termen lung, conducand mai ales la parodontita. Depunadu-se pe intreaga suprafata a dintilor tai, acesta ii va colora si pana va ajunge la o nuanta de maro inchis care te va face sa iti pierzi increderea in tine.

Cel mai adesea legat de igiena noastra buco-dentara, acesta poate sa fie legat si de o alta problema dentara, precum cariile. Din fericire, este destul de usor de tratat, fie la medicul stomatolog, care poate realiza un detartraj sau acasa cu metode 100% naturale.

Tartrul este rezultatul unui proces de calcifiere a placii dentare care rezulta si el insusi din acumularea de depozite alimentare pe dinti. Aceste reziduuri se pot transforma repede intr-un veritabil cuib cu bacterii, care poate afecta intreaga suprafata a dintilor. Mai ales daca nu este eliminat prin perierea dintilor.

Activat de catre proteinele care sunt continute in mod natural de catre saliva, tartrul va forma o pelicula galbena sau maro pe dinti. Evoluand, acesta se poate intinde pana sub gingii si poate duce la probleme si mai grave, mai ales parodontita.

In general, se recomanda sa faci o vizita la stomatolog macar de 2 ori pe an pentru a verifica starea dintilor si pentru a detecta eventualele probleme la timp. Chiar daca o buna igiena dentara va permite sa eviti tartrul, este necesar sa medici la stomatolog pentru a elimina tartrul prin intermediul unui detartraj cu ajutorul unor instrumente specializate. Reprezinta singura modalitate de a inlatura intreg tartrul acumulat pe dinti.

Tartrul poate sa prezinte riscuri ridicate de formare atunci cand:

  • ai carii netratate.

  • urmezi un tratament ortodontic.

  • ai probleme de ocluzii denatre.

  • esti foarte stresat.

Este foarte important sa iei in serios problemele legate de tartru. In afara problemelor estetice pe care le poate cauza, este foarte periculos pentru sanatatea dintilor. Poate duce la inflamatii ale gingiilor, sa conduca la gingivita si sa provoace maladii parodontale.

Tartrul este principalul vinovat de pierderea dintilor la adulti, chiar inainte de carii. Poate sa stea si la originea respiratiei neplacute, care va avea cu siguranta repercusiuni neplacte asupra vietii tale sociale.