Recompense pentru angajati care nu costa bani

Recompensarea angajatilor pentru munca lor este un factor important in motivarea si pastrarea calitatii personalului. In timp ce premiile, bonusurile si calatoriile sunt avantaje impresionante, aceste recompense pentru angajati pot afecta bugetul si nu sunt intotdeauna practice. Dar ce-i motiveaza cu adevarat pe angajati sa lucreze mai bine si mai eficient?

Angajatii care fac in mod obisnuit o treaba buna pot simti ca eforturile lor sunt apreciate de superiori atunci cand au parte de un feedback care ii va incuraja sa faca si mai mult. Primind feedback pozitiv in mod public ii ajuta pe angajati sa stie ca sunt pretuiti pentru ceea ce fac. In plus fata de lauda publica, angajatorii pot trimite angajatului o nota scrisa in care sa fie descris modul in care munca prestata este apreciata. Sedintele cu angajatii nu trebuie sa fie doar pentru a le transmite noi ordine, ci pot fi momente in care angajatii care au stralucit prin activitatea lor, sa fie laudati si dati drept exemplu. Toate acestea, nu consta niciun ban, ci doar putina atentie!

Angajatii care au rezultate bune in mod constant pot fi implicati in proiecte care sa-i puna in valoare. Ei trebuie sa inteleaga ca fac un lucru bun si ca angajatorii isi doresc sa auda ideile lor si sa le vada aplicate in diverse directii. Un angajat valorizat si promovat atunci cand merita, devine un angajat fidel, un angajat care se simte apreciat si care simte ca prin ceea ce este si ce stie sa faca, a contribuit la bunul mers al companiei.

Daca sunteti angajator, lasati-i pe angajati sa stie care sunt persoanele apreciate pentru a avea un model de urmat. Ii puteti avansa pe un post superior, ii puteti trimite la cursuri de formare si astfel, nu cresteti doar increderea si performantele acelui angajat, ci si a tuturor celor care isi doresc sa ajunga ca el si fac eforturi spre acest lucru.

Angajatii responsabili si care au dovedit increderea pot fi recompensati cu un program flexibil sau cu posibilitatea de a lucra de acasa. Studiile in domeniul resurselor umane arata faptul ca astfel de beneficii pentru angajat pot scadea stresul, pot spori productivitatea si ii ajuta pe angajati sa se simta apreciati. Daca domeniul nu permite lucrul la domiciliu, ar fi de folos un program flexibil in care angajatul sa poate pleca mai devreme sau sa vina mai tarziu la serviciu. Este foarte important ca angajatorul sa se concentreze, mai degraba pe munca prestata decat pe orele pe care angajatii le petrec la birou!