Plante aromatice ce pot fi crescute in balcon

Plantele aromatice sunt remedii naturale pretioase si merita ca fiecare persoana ce cauta sa aiba o viata sanatoasa, sa aiba in balcon sau in curte, cateva ghivece cu astfel de ierburi. Primavara s-a instalat confortabil in toata tara si, chiar daca este capricioasa, temperaturile permit cresterea armonioasa a rasadurilor.

Una dintre cele mai frumos mirositoare plante aromatice este, fara indoiala, salvia. Numele provine din cuvantul latin „salvare” care se refera la vindecare, aceasta avand numeroase proprietati curative. Egiptenii antici au folosit-o ca remediu impotriva infertilitatii feminine, in timp ce grecii recomandau folosirea acesteia pentru leziuni. Frunzele de salvie, din care pot fi obtinute diverse infuzii si uleiuri, au proprietati antiinflamatorii si antiseptice.

Rozmarinul creste spontan de-a lungul coastelor mediteraneene si este una dintre ierburile ce pot fi cultivate in vase mici. In cele mai vechi timpuri a fost folosit pentru a atenua tulburari ale stomacului, precum si pentru a purifica aerul in temple, inainte de folosirea tamaiei. Rozmarinul este, de asemenea, utilizat sub forma de ulei esential cu proprietati antibacteriene. Reduce nivelul de colesterol si poate lupta impotriva diabetului de tip 2, la fel cum o fac si medicamentele.

Busuiocul are un miros regal, fiind folosit in cadrul ceremoniilor regale si religioase. Aceasta planta are origini indiene si africane, cea mai utilizata parte a sa fiind frunzele, mai ales proaspete. Sub forma de ulei esential, stimuleaza pofta de mancare si digestia si, daca este folosit pe piele, poate ameliora mancarimea cauzata de piscaturile insectelor.

Egiptenii au folosit cimbrul pentru imbalsamare, iar etruscii il cultivau pentru proprietatile sale variate. Numele provine din cuvantul grecesc „thymos” care inseamna suflet. Ca infuzie, tinctura sau ulei esential, este utilizat pe scara larga pentru a vindeca infectiile respiratorii, tusea, astmul si bronsita. Aceasta planta are o actiune antivirala, insa persoanele cu hipertensiune arteriala ar fi bine sa o evite.

Puterea vindecatoare a plantelor este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, iar azi, din dorinta de a se intoarce la origini sau de a folosi metode naturale de vindecare, oameni simpli si cercetatori din domeniul medicinei si nutritiei redescopera usor, usor beneficiile acestora.