Dieta vegetariana presupune abtinerea de la consumul de carne, peste si pasari de curte. Oamenii adesea adopta o dieta vegetariana din motive religioase sau personale, precum si din probleme etice, cum ar fi drepturile animalelor. Altii decid sa devina vegetarieni din motive de mediu, intrucat productia de animale creste emisiile de gaze cu efect de sera, contribuie la schimbarile climatice si necesita cantitati mari de apa, energie si resurse naturale.

Exista mai multe forme de vegetarianism, cele mai comune tipuri includ:
  • Dieta lacto-ovo-vegetariana: Elimina carnea, pestele si pasarile de curte, dar permite ouale si produsele lactate.
  • Dieta lacto-vegetariana: elimina carnea, pestele, pasarile de curte si ouale, dar permite produsele lactate.
  • Dieta ovo-vegetariana: elimina carnea, pestele, pasarile de curte si produsele lactate, dar permite ouale.
  • Dieta vegana: elimina carnea, pestele, pasarile de curte, ouale si produsele lactate, precum si alte produse derivate de animale, cum ar fi mierea.
  • Dieta flexitariana: o dieta in cea mai mare parte vegetariana, care include carne ocazionala, peste sau pasari de curte.
Beneficii pentru sanatate
  • Dietele vegetariene sunt asociate cu o serie de beneficii pentru sanatate.

De fapt, studiile arata ca vegetarienii tind sa aiba o calitate mai buna a vietii decat mancatorii de carne si un aport mai mare de nutrienti importanti, cum ar fi fibra, vitamina C, vitamina E si magneziul. O dieta vegetariana poate oferi si alte cateva imbunatatiri ale sanatatii.

  • Poate ajuta la pierderea in greutate

Trecerea la o dieta vegetariana poate fi o strategie eficienta pentru cei care vor sa slabeasca. De fapt, o revizuire a 12 studii a evidentiat faptul ca vegetarienii au avut, in medie, cu 4,5 kilograme de pierdere in greutate in 18 saptamani decat non-vegetarienii.

  • Promoveaza sanatatea inimii

Dietele vegetariene reduc mai multi factori de risc ai bolilor de inima.  Un studiu realizat la 76 de persoane a asociat dietele vegetariene cu niveluri mai scazute de trigliceride, colesterol total si colesterol LDL „rau” – toate acestea fiind factori de risc pentru boli de inima atunci cand sunt crescute.

  • Poate stabiliza zaharul din sange

Mai multe studii indica faptul ca dietele vegetariene pot ajuta la mentinerea nivelului sanatos al glicemiei.