Un scenariu foarte familiar – doi oameni incercand sa ii determine pe cainii lor sa se inteleaga bine unul cu celalalt, insa finalul consta in cele doua animale de companie luptandu-se si creand haos. Se poate intampla in cadrul a doi colegi de camera care au caini sau oameni care pur si simplu vor sa se intalneasca. Povestea nu trebuie sa fie in acest fel. In anumite cazuri grave poate fi nevoie de un dresor pentru educarea cainelui, insa stapanii pot lua masuri pentru a preveni aceasta problema inainte de a se intampla sau pentru a o rezolva.

Educarea cainelui

O mare greseala pe care o fac oamenii atunci cand isi aduc cainelce intre altii care deja se cunosc este sa il introduca in cadrul lor fara nicio grija, in speranta ca se vor intelege. Poate ca se vor intelege sau poate ca nu. Aducand un caine nou intr-o haita deja formata, stapanul risca un comportament agresiv din partea celorlalti caini pentru a apara ce este al lor. In functie de energia noului caine ei vor deveni supusi si tematori sau vor lupta inapoi.st

Recomandat este ca animalele sa faca anterior o plimbare impreuna pe un teren neutru. Dupa care, daca se intalnesc intr-o casa, oamenii vor intra in incapere initial, urmati fiind de cainii care locuiesc acolo, dupa care de ceilalti caini. In acest fel, se permite cainilor sa ia contact inainte, apoi li se permite cainilor care locuiesc in prezent in casa ca aduca un alt caine in spatiul lor. Daca noul caine patrunde pur si simplu intr-o casa, ceilalti caini percep acest lucru drept „invazie”.

O lupta dintre caini nu inseamna un dezastru, dar reactia stapanilor poate insemna asta. Chiar si printre cainii care se cunosc poate interveni un conflict – unul dintre ei nu respecta spatiul celuilalt, iar un avertisment se poate transforma intr-un conflict. Primul pas este ca cei doi caini sa fie despartiti rapid si cu calm. Cel mai indicat este sa se actioneze asupra cainelui care ataca cu o mai mare intensitate folosit atingerea si fiind ridicat de pe podea – nu tras inapoi. Stapanii nu trebuie sa tipe niciodata la caini – acest lucru doar va face cainii si mai agresivi. Se poate ridica tonul, dar intotdeauna intr-o maniera calma. Cei doi nu se vor linisti cu vocea, ci cu energia stapanilor.