Desi costurile sunt principalul motiv pe care oamenii il invoca atunci cand este vorba despre o alimentatie sanatoasa, exista posibilitatea de a manca sanatos fara a cheltui prea mult, mai ales daca se aleg ingredientele cu mare atentie si informat.

De exemplu, alimente care nu sunt scumpe si care pot face parte dintr-o alimentatie sanatoasa sunt ouale, tonul, lintea si nautul, pastele integrale, conservele de peste, carnea de pui, cartofii, fructele.

 

  • Conservele nu sunt atat de rele

Evitate de multi ani, retrogradate la rangul de alimente de rezerva, produsele conservate au de mult timp o reputatie proasta. Din fericire, aceasta tendinta se schimba acum. Cutiile de naut, conserve de peste si legume in borcane revin in pe masa si asta e bine.

Pe langa economia de timp pe care aceasta o reprezinta, este si o modalitate de a manca sanatos, la ieftin. Contrar credintei populare, conservele nu sunt lipsite de nutrienti. In medie, 70% din vitamine si minerale sunt pastrate in timpul procesului de conservare, desi acest lucru poate varia de la produs la produs. Rosia, de exemplu, contine mai multi antioxidanti atunci cand este conservata. Viteza, costul si calitatea conservelor sunt atuuri semnificative.

 

  • Produsele congelate sunt in aceeasi situatie

La fel ca si conservele, produsele congelate sunt adevarati aliati pentru controlul bugetului, si economisirea timpului, daca sunt alese corect. Intr-adevar, nu toate alimentele congelate sunt la fel de ieftine si sanatoase.

Quiche-urile, pizza si alte feluri de mancare pregatite se adauga rapid la factura si, in general, contin aditivi nedoriti. Acesta este motivul pentru care este mai bine sa se apeleze la produse crude, cum ar fi fileurile de peste si ceapa proaspata, decat pestele pane sau legumele prajite deja condimentate.

 

Celalalt avantaj al fructelor si legumelor congelate este ca pot fi consumate in afara sezonului. Convenabil atunci cand apare pofta de zmeura in mijlocul iernii sau de conopida vara. In ceea ce priveste aspectul nutritional al produselor, inca o data, nu este nimic de ingrijorat. Depozitarea la rece incetineste degradarea nutrientilor si ii pastreaza cat mai bine posibil.

Totusi, meniul ar trebui sa cuprinda si alimente de sezon.