Unele dintre organele vitale ale organismului uman sunt rinichii. Principala functie a acestora este de a elimina anumite deseuri produse de organism sau din alimente, in special ureea, rezultate din digestia proteinelor, creatininei din celulele musculare, acid uric si alte toxine.

De asemenea, rinichii au si alte functii precum echilibrarea mineralelor necesare organismului – potasiu, sodiu si calciu din alimente – mentinerea echilibrului hidric al corpului prin producerea de urina, precum si producerea de hormoni, enzime si vitamine.

Cum rolul rinichilor este unul esential, este foarte important ca acestia sa fie sanatosi, lucru care poate fi posibil prin adoptarea unei alimentatii echilibrate si consumul moderat al unor alimente, cum ar fi proteine ​​si sarea. Alte alimente care pot face rau rinichilor sunt si:

  1. Ouale

Ouale sunt alimente care formeaza acizi, la fel ca si carnea sau branza, iar dezechilibrul acido-bazic favorizeaza formarea pietrelor la rinichi. Cu cat sunt consumate mai multe alimente care nu produc acid cu atat exista mai putin riscul de a gasi acizi in urina si cu atat exista mai putin material pentru a produce pietre.

  1. Alcoolul

Alcoolul consumat in exces este daunator rinichilor. Bauturile alcoolice cresc tensiunea arteriala, ceea ce favorizeaza aparitia insuficientei renale.

  1. Zaharul

Zaharurile industriale rafinate prezente, de exemplu, in produsele de patiserie solicita excesiv pancreasul si rinichii. Alimentele bogate in zaharuri rafinate favorizeaza si aparitia pietrelor la rinichi.

  1. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra este bogata in oxalat de calciu, la fel ca si majoritatea pietrelor urinare. Pentru prevenirea aparitiei unor astfel de pietre urinare, este indicat sa se limiteze consumul de ciocolata neagra si alte alimente bogate in oxalat de calciu, cum ar fi rubarba, alune, nuci, migdale, spanac, sparanghel.

  1. Carnea rosie

Consum excesiv de proteine, in special de carne rosie rosie, duce la un exces de uree sau fosfor care mareste activitatea rinichilor. Cu cat consumul de proteine ​​animale este mai mare (carne, peste, oua), cu atat excretia urinara de calciu este mai mare si riscul de calculi urinari este mai mare.

Prin urmare, cei care sufera deja de afectiuni renale sau care au predispozitie in a dezvolta astfel de probleme medicale ar trebui sa fie foarte atenti la alimentele pe care le consuma.