MSM, cunoscut și sub numele de Metilsulfonilmetan, este o substanță naturală care a câștigat popularitate în ultimii ani datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.

De la îmbunătățirea sănătății articulațiilor până la întărirea sistemului imunitar, MSM oferă o gamă largă de utilizări și este apreciat de mulți ca un supliment alimentar eficient. Acest articol va explora mai detaliat beneficiile și utilizările MSM.

Ce este MSM?

MSM este o substanță organică de sulf care se găsește în mod natural în plante, animale și în corpul uman. Este derivată din dimetilsulfoniu, o substanță găsită în sol și în ocean. MSM este prezent în cantități mici în alimente precum laptele, carnea, peștele și legumele crude.

Cu toate acestea, multe persoane nu primesc suficient MSM din dieta lor și de aceea apelează la suplimente.

Beneficiile pentru sănătate ale MSM

 1. Susține sănătatea articulațiilor: este adesea folosit ca un remediu natural pentru problemele articulare, cum ar fi osteoartrita. Studiile au arătat că administrarea MSM poate reduce durerea și rigiditatea articulațiilor, îmbunătățind astfel mobilitatea și calitatea vieții.

 2. Promovează sănătatea pielii: poate contribui la menținerea sănătății pielii prin stimularea producției de colagen și elastină. Aceste două substanțe sunt esențiale pentru elasticitatea și fermitatea pielii.

 3. Îmbunătățește sistemul imunitar: consumul regulat de MSM poate sprijini sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și inflamațiilor. De asemenea, se crede că MSM are proprietăți antioxidante puternice, care pot proteja celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.

 4. Susține sănătatea părului și a unghiilor: este adesea utilizat în produsele cosmetice și în suplimentele destinate îngrijirii părului și unghiilor. Se crede că MSM poate promova creșterea părului și a unghiilor sănătoase și poate reduce căderea acestora.

 5. Efect antiinflamator: MSM are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației în organism. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă.

Utilizările MSM

În plus la beneficiile menționate anterior, MSM are o gamă largă de utilizări. Iată câteva dintre cele mai comune:

 • Supliment alimentar: este disponibil ca supliment alimentar și este adesea luat oral pentru a obține beneficii pentru sănătate. Este important să consultați un medic sau un specialist înainte de a începe orice regim de suplimentare.

 • Ingredient în produse cosmetice: este frecvent utilizat în produsele cosmetice, cum ar fi cremele și șampoanele, datorită proprietăților sale benefice asupra pielii, părului și unghiilor.

 • Tratament pentru alergii și rinite alergică: unele studii sugerează că MSM poate ajuta la reducerea simptomelor alergice, cum ar fi nasul înfundat și mâncărimea ochilor

 • Tratament pentru arsuri și răni: este uneori utilizat topic pentru a ajuta la vindecarea arsurilor și a rănilor. Se crede că acțiunea sa antiinflamatorie și capacitatea de a stimula producția de colagen pot accelera procesul de vindecare.

 • Îmbunătățirea performanței sportive: mulți sportivi și culturiști folosesc MSM pentru a sprijini recuperarea musculară și pentru a reduce inflamația după antrenamente intense. De asemenea, se crede că MSM poate ajuta la reducerea durerii musculare și articulare asociate cu exercițiile fizice intense.

 • Promovarea sănătății digestivă: unele studii sugerează că MSM poate ajuta la reducerea inflamației în tractul digestiv și poate contribui la tratarea unor afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil.

 • Sprijin pentru detoxifiere: poate juca un rol important în procesul de detoxifiere al organismului prin stimularea funcției ficatului și a eliminării toxinelor din corp.

Concluzie

MSM, sau Metilsulfonilmetan, este o substanță naturală care oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

De la îmbunătățirea sănătății articulațiilor până la susținerea sistemului imunitar și a sănătății pielii, MSM a devenit tot mai popular ca supliment alimentar și ingredient în produsele cosmetice.