Desi pentru multi copii, luarea notitelor si scrisul de mana este o activitate extrem de obositoare si de plictisitoare deopotriva, specialistii sustin ca scrisul de mana este foarte important, iar studiile arata ca un copil care scrie de mana isi va aminti mult mai mult din informatia primita in comparatie cu un copil care foloseste tastatura.

Cercetarile sunt realizate de echipe ale diverselor universitati din intreaga lume si toate sugereaza ca scrisul de mana este foarte important. Beneficiile scrierii de mana au fost cercetate ani de zile examinandu-se activitatea creierului sutelor de studenti, iar studiile recente arata ca in cazul elevilor, creierul este mult mai activ atunci cand scriu de mana decat cand tasteaza folosind o tastatura.

Scrisul de mana creeaza o activitate intensa in partile senzoriale motorii ale creierului

Specialistii sustin ca folosirea pixului sau stiloului si a hartiei ofera creierului mai multe avantaje pentru a capta informatiile. Scrisul de mana creeaza astfel mai multa activitate in partile senzoriale si motorii ale creierului, activand o multime de simturi prin apasarea pixului pe hartie, prin observarea literelor scrise si prin auzul sunetului pe care pixul il face pe hartie.

aceste experiente senzoriale creeaza contact intre diferite parti ale creierului si il deschid pentru invatare, astfel copiii invata mai bine si isi amintesc mai bine ceea ce au invatat. Este drept faptul ca smartphone-urile si calculatoarele au devenit obiectivul principal pentru toate generatiile si sunt din ce in ce mai folosite chiar si in salile de curs, dar acestea nu sunt tocmai benefice.

Mai mult decat atat, copiii care folosesc in mod frecvent smartphone-urile sau laptopurile pot avea probleme in a invata si a exersa scrisul de mana. Intr-o lume in care laptopuri, computerele si tabletele sau telefoanele smart par a-si exercita suprematia asupra creioanelor, stilourilor si hartiei, singurii care au de suferit sunt utilizatorii care isi pierd din activitatile si abilitatile cu care se nasc sau pe care ar trebui sa le dezvolte in mod natural si dezvolta altele, care nu le vor servi neaparat in viata.

Incurajarea este cheia catre reusita in orice domeniu, asadar parintii, educatorii, invatatorii, profesorii ar trebui sa incurajeze copiii sa scrie inca din primii ani de viata sau din primii ani de educatie sa aiba rabdare, sa le explice ca oricine poate gresi, sa le arate tehnica corecta de scris si sa ii incurajeze sa exerseze pentru ca scrisul de mana sa aiba efectele asteptate.