Multi adulti au o usoare probleme cu gingiile, afectiuni care variaza de la inflamatia gingiilor (gingivita) la cele mai grave probleme parodontice. Bolile gingivale sunt cauzate de bacteriile prezente in mod natural in gura, care combinate cu saliva si particule de resturi alimentare, formeaza placa bateriana, o pelicula lipicioasa si incolorare care, daca nu este indepartata, se poate intari si forma tartrul. Tartrul ataca smaltul dintilor si patrunde sub linia gingiilor, provocand diverse probleme.

Gingivita poate fi, de obicei, tratata cu solutii minim invazive, cum ar fi o curatare dentara profesionala. Cu toate acestea, daca gingivita progreseaza si se ajunge la inflamatii sau parodontita, cel mai probabil va fi necesar un tratament invaziv, inclusiv curatarea profunda a dintelui, plantarea de noi radacini, sigilarea dintelui sau interventii chirurgicale si, eventual, grefe osoase si de tesuturi.

Daca nu este tratata, parodontita poate duce la deteriorarea semnificativa a osului si a tesutului moale care sustine dintii. Bacteriile pot intra si in sange si se pot raspandi in alte parti ale corpului. Persoanele care sufera de boli gingivale, pot uneori sa dezvolte probleme de sanatate suplimentare, ca raceli frecvente sau afectiuni dermatologice.

Potrivit Institutului National de Cercetare Dentara si Craniofaciala din SUA, bolile gingivale afecteaza in principal oamenii ajunsi la varsta de 30 sau 40 de ani, iar barbatii sunt mai susceptibili de a deveni victime ale acestei afectiuni. Adolescentii sau copiii rareori dezvolta parodontita, insa pot avea gingivita care netratata corespunzator, poate evolua spre parodontita.

Detectarea precoce a problemelor gingivale este esentiala pentru un tratament eficient, dar este posibil ca infectia sa nu fie prea usor de recunoscut sau mai degraba sa necesite investigatii imagistice.

 

Iata cateva dintre semnele care ar trebui sa indice probleme stomatologice de natura gingivala:

  • Pierderea dintilor datorata buzunarelor profunde create intre peretele dentar si gingie

  • Dinti sensibili si senzatie de disconfort in timpul mesei

  • Respiratie urat mirositoare

  • Gingii rosii, umflate, moi sau sangerande

  • Retractia gingivala

Oricand observati unul sau mai multe simptome din cele prezentate, va puteti prezenta la Plaza Dent, cabinet stomatologic in sector 6. Aici puteti rezolva diverse urgente stomatologice, dar si controale de rutina sau interventii de reabilitare a danturii. Accesati https://plazadent.ro/ pentru mai multe detalii

probleme stomatologice